fbpx

Замість автодрому у Микитинцях буде квартал багатоповерхівок

Суспільство 20:01, 20.05, 2015

Містобудівна рада Івано-Франківська погодила Генплан підміського села Микитинці із зауваженнями. Розробникам проекту вказали передбачити в новому кварталі багатоповерхівок школу та дитсадок відповідно до нових кварталів багатоповерхової та садибної житлової забудови.

Зміни в Генплані села Микитинці стосувалися головно чотирьох територій. Як повідомила голова робочої групи проектувальників Івано-Франківської філії інституту "Дніпроміст" Ірина Стрипа, головним завданням було "ув'язати генеральний план Микитинців з генпланом сусідніх Угорників та Івано-Франківська", оскільки планування цих населених пунктів відбулося пізніше. 

Перший Генплан для Микитинців створили 2007 року. Коригування робили 2011 року, коли узгоджували межі села і міста Франківська. Цього року сільська рада звернулася до проектантів, щоб вони внесли остаточні зміни.

Ув'язування генпланів сусідніх населених пунктів спричинилося до того, що Микитинці отримали частину так званої малої міської об'їзної дороги, яка має з'єднати Івано-Франківськ через Угорники та Микитинці з Хриплинським промвузлом. Між об'їзною та Угорниками на землях ОСГ в Генплані передбачили малоповерхову садибну забудову. 

Ще один новий житловий мікрорайон розташується в північно-західній частині села вздовж дамби Бистриці Надвірнянської. Тут 5 га території відвели під багатоповерхову житлову забудову. Інвестор цього мікрорайону багатоповерхівок вже відомий – івано-франківська фірма "Траян". Спеціально для цього з дозволу санепідстанції зменшили санітарно-захисну зону підприємства "Івано-Франківська експедиція з геофізичних досліджень свердловин".

Головна маса зауважень містобудівної ради стосувалася власне проектування цього житлового мікрорайону, який мав би поглинути Микитинецький автодром, і додати до чисельності Микитинців від 2,5 до 3,5 тисяч мешканців (залежно від поверховості забудови при містобудівних нормах густоти заселення 450 чол. на один га). Розробники Генплану не передбачили тут дитсадка і школи. Так само як і спортивно-відпочинкової інфраструктури. Тож містобудівна рада зобов'язала проектантів проаналізувати укрупнення села і в пояснювальній записці до Генплану вказати, які саме об'єкти повинні бути тут спроектовані під час розробки детального плану території.

Поблизу вулиці Юності в Генплані Микитинців зменшили незадіяні території промислових підприємств і розмістили там зону зелених насаджень санітарно-захисного призначення. Це дозволить в перспективі зменшити санітарну зону промислових об'єктів і знову ж таки наблизити до її межі житлову забудову.

Ще одна територія, якої стосувалися зауваження, знаходиться на межі з Франківськом в районі вулиці Тисменицької. Нарзі ця земля перебуває в статусі садибної забудови. Проте з боку обласного центру, як зауважила Ірина Стрипа, до Микитинців щоразу ближче підбираються багатоповерхівки.

Цю ділянку, яка наразі має спорадичну забудову, на думку головного архітектора міста Володимира Гайдара, не варто обмежувати забудовою садибною. Оскільки поява інвестора-забудовника змусить сільраду витрачати додаткові кошти для внесення коригування в готовий уже Генплан. У пояснювальній записці рекомендували прописати необхідність розробити детальне планування також і цієї зони.

І останній камінь спотикання – транспортна розв'язка біля запланованого мосту через ріку на північно-східному напрямку. В цьому місці існуюча дорога на 4 м нижча від рівня дамби, тож може бути потрібне двоповерхове транспорте кільце. Його також слід передбачити в Генплані села, щоби не допустити появу в цьому місці житлових будинків.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: