fbpx

Завершити життя без болю: у Франківську відкрили виїзне відділення паліативної допомоги

Суспільство 11:31, 31.05, 2016

Консультативне відділення медичної і соціальної допомоги невиліковно хворим офіційно відкрили в Івано-Франківську для допомоги мешканцям міста і підміських сіл.

"Ми не почали сьогодні працювати, сьогодні у нас офіційне відкриття відділення у новому приміщенні. До цього ми тіснилися в одній маленькій кімнатці", – повідомила головний обласний спеціаліст з паліативної допомоги Людмила Андріїшин.

За її словами, виїзне консультативне відділення передбачає не лише виїзд до хворих додому, а й консультації на місці. Будь-хто може прийти у відділення, щоби поговорити зі спеціалістами про особливості догляду і допомоги хворим, які доживають останні дні. Попрацювати з психологом, отримати лікування хронічного болю.

"Але основне  це патронажна допомога паліативним хворим у Франківську та в прилеглих селах, а також консультації по всій області. Ми протягом двох років маємо такі угоди з усіма медичними закладами Прикарпаття",  пояснила спеціаліст.

Всі приміщення у відділенні будуть багатофункціональні, додала Людмила Андріїшин. Наразі у відділенні є медсестринська і кабінет лікування хронічного болю, прийом ведуть старша медична сестра і медичний психолог, а також лікар і заввіділом. Педіатр завершує навчання і до кінця червня також розпочне прийом.

В цьому ж приміщенні знаходиться благодійний фонд допомоги невиліковним хворим "Мати Тереза", який постійно підтримує Центр паліативноі допомоги, з того часу як він був створений у 2000 році. 

Так само на базі відділення планують проводити навчальні семінари і конференції для фахівців з Івано-Франківщини та всієї України.

На цей час під опікою виїзного відділення паліативної допомоги є 26 дорослих та 5 дітей. Їх обслуговує одна машина. Відділенню конче потрібне ще одне авто, наголосила Людмила Андріїшин, оскільки допомогу на дому надають дві бригади  дитяча і доросла. 

Нагадаємо, мешканці будинку, в якому відкривали відділення, виступали проти його відкриття. Вночі на 25 листопада 2015 року невідомі особи вчинили акт вандалізму в майбутньому приміщенні, де має знаходитись виїзна служба. 

Завідувачка виїзного консультативного паліативного відділення Людмила Андріїшин і капелан хоспiсу отець Ярослав Рохман у спеціальному зверненні пояснювали франківцям специфіку відділення і необхідність організації паліативної допомоги. 

До врегулювання конфлікту долучився міжнародний фонд "Відродження". 

Медики і священики змогли переконати людей. Відтак впродовж квітня і травня відділення готували до відкриття. Місцеві підприємці впорядкували приміщення і територію довкола відділення. А голова фонду “Центр допомоги” Юрій Когутяк зі своєю командою передали виїзному паліативному відділенню необхідні для роботи комп'ютери.

 

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: