fbpx

"Збережи Україну!" – відомі франківці записали відеозвернення із закликом до відповідального вибору

Політика 10:49, 18.04, 2019

Відомі іванофранківці записали відеозвернення до громадян України, в якому закликають зважено підійти до голосування на виборах президента України у неділю, 21 квітня.

Задум належить франківській активістці, волонтерці Наталії Перцович. Жінка зазначає, що обов'язком кожного є збереження України, її мови, пісні, кіно, самобутності та ідентичності нації. 

"Я просто прошу всіх, хто ще має сумніви щодо свого вибору в неділю, вслухайтесь в слова цих неординарних людей, непересічних особистостей, відомих, авторитетних і мудрих прикарпатців. Зруйнувати легше, ніж зберегти!" – зазначає Перцович.

Актор Франківського драмтеатру Олексій Гнатковський закликає всіх громадян аналізувати інформацію та мати власну думку:

"Ми зараз живемо в період підміни понять, в період "постправди". Це означає, що історичні вагомі надбання стирають свою вагомість, а лайки в Інтернеті набирають абсолютно ідіотські речі. Лідерами думок стають говорящі голови з Інтернету, які не мають нічого спільного з реальністю. А ті особистості, які досягнули всього власною працею, розумом, також втрачають свою актуальність. Парадокс у тому, що ви це зараз також дивитесь в Інтернеті".

Письменник Юрій Андрухович між Україною та "руським міром" обирає першу:

"Ми або є, або нас немає. Якщо ми є, то ми – частина вільного європейського світу – країна, яка називається Україна. Якщо нас немає, то ми – "руський мір" і невідомо, як ця країна називається. Я вибираю перше – я за те, що ми є, щоб ми були і нам бути завжди". 

Мама загиблого Героя України Ірина Гурик закликає зберегти майбутнє України, за яке її син загинув на Майдані: 

"Будь послідовником молоді, яка захищала свої права, щоб жити в цевілізованій Україні. Збережи Україну!"

Музикант і госпітальєр Мишко Адамчак закликає зберегти досягнення, які українцям вдалося здобути:

"Загроза втрати волі надто реальна і надто близька. Свобода слова, віра, українська мова – це здобутки демократичного суспільства, в якому ми живемо".  

Письменник Степан Процюк застерігає від загроз денаціоналізації:

"Люди без своєї мови, культури, пісні, нагадують зомбі. Зараз є нова небезпека денаціоналізації, яку ми не маємо права допустити". 

Відома акторка Ірма Вітовська нагадує про позитивні зрушення у галузі кінематографу та успіхи українських фільмів на різних фестивалях. За її словами, українське кіно сьогодні вкрай потрібне українській нації:

"Я прошу не зупиняти цей процес. Я прошу зрозуміти важливість кінематографу для України. Я би хотіла захистити українське кіно".

Літературознавець Євген Баран вважає, що українська незалежність під загрозою:

"Треба захистити ті цінності, які ми вибороли: свободу слова, віру, мову. Захистімо цінності – захистімо Україну!"

Письменник, журналіст Тарас Прохасько говорить про відповідальне ставлення до свого вибору:

"Унікальність України полягає у тому, що це – єдина країна, яка може за своєю суттю гарантувати безпеку існування українській нації, українському народові. Тому, роблячи будь-який крок у будь-якій сфері життя державного, потрібно завжди пам'ятати, що ми повинні намагатися укріпляти цю безпеку, а не розмивати її".

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: