fbpx

Збитки підприємств Донбасу від збройного конфлікту оцінюються в десятки мільярдів гривень

Економіка 20:36, 13.07, 2014

В окремих галузях промисловості спад виробництва досягає 40%. Якщо враховувати, що внесок Донбасу у ВВП України становить близько 16%, то наслідки нинішньої кризи боляче вдарять по економіці країни.

За січень-травень 2014 р. порівняно з січнем-травнем попереднього промислове виробництво Донецької області скоротилося на 12,1%. Про це в статті для ZN.UA пишуть економічні оглядачі Юлія Самаєва і Роман Івченко.

Червневої статистики поки немає, але очевидно, що в минулому місяці ситуація тільки погіршилася. Деяке уповільнення спаду у квітні свідчило про певний запас міцності, який, незважаючи на складну ситуацію в регіоні, поки ще зберігали великі промислові підприємства.

При цьому з початку 2014 р. виробництво знизилося у всіх без винятку основних видах промислової діяльності області. Особливо криза позначилася на підприємствах машинобудування –​ виробництво скоротилося більш ніж на 32% (порівняно з аналогічним періодом минулого року), хімічної промисловості –​ на 36% і легкої промисловості –​ майже на 38%.

Аналогічна картина спостерігається і в Луганській області. Вже за перші чотири місяці 2014 р. на 17% скоротилася текстильне виробництво, на 40% –​ обсяги випуску гумових та інших неметалевих виробів, на 10% –​ хімічної продукції. Збитки хімічних підприємств Донецької області вже перевищили 5 млрд грн, металургійних –​ майже 4,5 млрд, машинобудівних –​ понад 2,5 млрд грн. Збитки підприємств Луганської області вже досягли 18 млрд грн, перевищивши торішній аналог в 7,5 рази.

Якщо враховувати, що внесок Донбасу у ВВП України становить близько 16%, то наслідки нинішньої кризи регіону, поза всякими сумнівами, позначаться на економіці країни в цілому. Крім того, на Донецьку та Луганську області припадає 27% від загального експорту України, що становить приблизно 68 млрд дол.

Не секрет, що одним з основних торговельних партнерів регіону є Російська Федерація, яка імпортує близько 65% усіх експортованих областями товарів. Політична криза вкрай негативно відбивається на співпраці місцевих підприємств з їх російськими партнерами. З початку року експорт товарів з Донецької області в РФ скоротився вдвічі порівняно з попереднім роком. Збитки в торгівлі на перший квартал 2014-го вже досягли 4 млрд грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: