fbpx

Жертвами шахрайства "Екватор-ІФ" стали півтисячі родин прикарпатців

Суспільство 08:40, 25.12, 2014

У руках спритників і нерухомість може стати "рухливою" і завдяки злодійським схемам по кілька разів переходити з рук в руки, залишаючи наївних власників і без грошей, і без житла. Якось у часі зустрічі з ошуканими ПП "Екватор-ІФ" жителями міста Івано-Франківська, яким фірма встановила фіктивне автономне опалення, міський голова Віктор Анушкевичус хотів здивувати людей ще одним епізодом з діяльності керівника "Екватора" Віталія Олексина і повідомив, що той навіть "чужі квартири продавав", зокрема, йшлося про трьох ошуканих покупців житла на вулиці Степана Бандери.

Жертви сліпої довіри

Але вже на час спілкування людей з мером міста відділ соціальних розслідувань “Галичини” володів інформацією про таке ж ошуканство і з квартирами не лише на вул. Степана Бандери, а й на вул. Довженка.

“До вас звертаються жителі Івано-Франківської області, йдеться у листі до Галичини, які купили квартири в місті Івано-Франківську на вул. Довженка (забудовник Перев’язко  М. М., підрядник Олексин В. Г.) в присутності свідків  бухгалтера фірми “Екватор-ІФ” та виконроба цієї ж фірми через бюро нерухомості “Авторитет” на вулиці Бельведерській 2-а/9. Згідно з укладеними договорами з Олексиним В. Г. нами були внесені кошти в сумі повної вартості житла (152 тис. – 300 тис. грн.). Але згодом стало відомо, що ці квартири були продані ще раз іншим людям і більше того: і сьогодні ці двічі перепродані квартири є у продажі (втретє) в агентстві нерухомості “Аксіома”. Від правоохоронних органів ми довідалися, що місце перебування директора Віталія Олексина невідоме. Забудовник Перев’язко М. М. наразі відмовляється від укладених договорів з Олексиним В. Г. та не хоче нам віддати квартири, за які ми заплатили”.

Серед ошуканих  жителі міст Івано-Франківська, Рогатина та Коломиї, сіл Ямниці на Тисмениччині та Чагрова на Рогатинщині, ін. Люди оповідають дива про цинізм шахраїв. Їх доречно проілюструвати, адже на час підготовки матеріалу до друку наші потерпілі співрозмовники ще жодних офіційних свідчень правоохоронцям не давали.

“При першій зустрічі з керівником “Екватора” Олексиним Віталієм Григоровичем наприкінці квітня цього року,  кажуть Олег і Світлана Фунт з обласного центру, ми дали завдаток тисячу доларів під розписку. Була у нас підозра, тому що він поводився неадекватно: ноги тримав на столі і вимагав заплатити всю суму за двокімнатну квартиру до тижня часу, мовляв, дешевше продасть квартиру. І вже 2 травня в офісі “Екватора” ми купили синові двокімнатну квартиру на вулиці Довженка в Івано-Франківську, заплативши готівкою 20 тис. доларів у присутності родичів, рієлтора і секретарки, яка роздруковувала нам договір і квитанцію про оплату. Видали нам лише договір і квитанцію, а техпаспорт обіцяли до кінця травня… Та згодом прийшов чоловік з міліції зі стопкою договорів інших постраждалих людей, які, як і ми, купили квартири на вулиці Довженка. Сказав, що він – від Миколи Михайловича Перев’язка і наша квартира куплена вже вдруге, а також що керівника “Екватора” Віталія Григоровича нема. Як нам боляче… Зрозумійте”.

Ірина РОВЕНКО, жителька Івано-Франківська: “Про те, що відбулося шахрайство з квартирою, я довідалася від працівників УБОЗ. Якось вони до нас навідалися, але мене на той час не було вдома, тож залишили сусідові свій номер і попросили, щоб я зателефонувала при нагоді. Я так і зробила. Запитали мене, чи мій батько у лютому цього року купував квартиру, і відтак повідомили, що нас ошукали. Однокімнатна квартира у семиповерхівці на вулиці Довженка в місті Івано-Франківську, цього року будинок повинні були здати в експлуатацію. Залишалося завершити опоряджувальні роботи і благоустрій. Квартиру ми знайшли через рієлторську фірму “Авторитет”. А внесли повну оплату готівкою за квартиру безпосередньо Віталію Олексину в його офісі ПП “Екватор-ІФ” на вулиці Короля Данила. Квитанції про оплату нам дали. Ми частково розрахувалися  доларами, а частково  гривнями. Він позиціонував себе співвласником з Миколою Перев’язком і показував договір про спільну інвестиційну діяльність з останнім. До речі, при нас телефонував Миколі Перев’язку і уточнював номер квартири. Але справу ми мали лише з Віталієм Олексиним. Нам навіть дали ключі від квартири, і ми почали робити ремонт. Влітку провели світло, опалення тощо. У вересні батько на будові зустрів Миколу Перев’язка, який захотів подивитися документи на квартиру, мовляв, треба перевірити. Згодом сказав, що все нормально. А що було у жовтні  ви вже знаєте. Але мені видається, що в УБОЗі роблять “жертвами” не нас, а Миколу Перев’язка.

…Проти керівника ПП “Екватор-ІФ” Віталія Олексина, який, за інформацією мера Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса, наразі відсиджується у Греції і, зі слів головного міліціонера міста, оголошений у розшук, вже порушили кримінальну справу. А кількість ошуканих прикарпатських родин, зазначають правоохоронці, вже сягнула півтисячі. 3 грудня депутати Івано-Франківської міської ради своїм рішенням зобов’язали  міського голову Віктора Анушкевичуса “взяти на контроль” питання про шахрайство ПП “Екватор-ІФ” і нагадали, що ще кілька років тому били на сполох щодо  діяльності цієї фірми, але керівництво міста належно не зреагувало. А тепер доводиться ламати голову над тим, як допомогти потерпілим через “аферу року”.

Гра в піжмурки
Як бачимо, прізвище Миколи Перев’язка  директора ТзОВ “Перко”, що в обласному центрі, згадується у свідченнях ошуканих людей дуже часто і в різних контекстах. Тож закономірно, що нас передусім зацікавило, в яких стосунках були керівник “Екватора” Віталій Олексин та Микола Перев’язко  бізнес-партнерами, співвласниками квартир чи власниками часток нерухомості, а головне  чи була між ними інвестиційна угода, яку, кажуть покупці, всі бачили, але ніхто не може засвідчити документально. Проте пошуки офіса “Перко” в обласному центрі видалися схожими на гру в піжмурки. Спочатку ми марно пробували розшукати офіс №21 за вказаною “для зручності” в одному з договорів купівлі-продажу адресою на вулиці Івана Франка, 10-а. Навіть жіночка-двірниця щиро здивувалася, бо, мовляв, і не пам’ятає, щоб у згаданому будинку був якийсь офіс. Відтак ми подалися на іншу адресу перебування “Перко” в Івано-Франківську  вул. Михайла Грушевського, б. 11,  к. 35 (будинок облспоживспілки), зазначену на одному з інтернет-носіїв публічної інформації. Але й за цією адресою ми не знайшли жодних ознак ТзОВ “Перко”. І номер, який фірма подає “для зручності” клієнтів як контактний, “не закріплений за жодним з існуючих абонентів”. І лише в одній з житлових компаній міста, з якою Микола Перев’язко співпрацює як забудовник, ми довідалися, що у них він буває часто, тож попросили одного із працівників агентства стати нам посередником для очної зустрічі. Пообіцяли посприяти. Але й досі  тиша. Тож “Галичина”, публікуючи цей матеріал, пропонує і керівникові ТзОВ “Перко”, за бажанням, викласти свої міркування щодо шахрайства очільника “Екватора” Віталія Олексина. Тим більше, що, за нашою інформацією, саме після звернення до правоохоронців Миколи Перев’язка як потерпілого про наслідки діянь ПП “Екватор-ІФ” довідалися не лише ошукані клієнти, а й Івано-Франківщина загалом.

Ігор Лазоришин

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: