fbpx

З’явилася інтерактивна карта забруднення повітря на планеті

Суспільство 22:10, 30.11, 2016

Американська компанія AirVisual створила й інтерактивний 3D-глобус, який показує рівень забруднення повітря і напрямок вітрів в реальному часі.

Карту викладено у відкритий доступ.

У мапи є два режими.

В одному з них – Air Pollution – кольором демонструється рівень забруднення частинками діаметром до 2,5 мікрометрів (вони проникають глибше всього в дихальні шляхи і становлять найбільший ризик) як індекс якості повітря (AQI).

Значення AQI:

  • від 0 до 50 – безпечний для здоров'я рівень;
  • від 51 до 100 – найбільш чутливим людям рекомендується обмежити фізичні навантаження на повітрі;
  • від 101 до 150 – може з'явитися легке подразнення дихальних шляхів;
  • від 151 до 200 – повітря може нести шкоду дітям, літнім людям і хронічно хворим, а також викликати неприємні відчуття у здорових;
  • від 201 до 300 – може істотно погіршитися стан здорових людей, чутливим групам населення не рекомендується виходити з дому;
  • від 301 до 500 – у здорових людей може знизитися витривалість і з'явитися виражене подразнення дихальних шляхів, мінімізувати перебування на відкритому повітрі рекомендується всім.

На карті України є небезпечна велика червона точка на південному сході, зазначає Радіо24.

В іншому режимі – Wind – колір ділянки планети відповідає швидкості вітру. Анімаційний напрямок вітрів показано в обох режимах.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, до 92 відсотків населення Землі дихає повітрям з небезпечними для здоров'я рівнями різних забруднювачів, що призводить приблизно до семи мільйонів смертей щорічно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: