fbpx

Не пішов в армію через стосунки з Богом: франківця засудили за ухилення від мобілізації

Суспільство 15:54, 05.10, 2023

В Івано-Франківську чоловік потрапив на лаву підсудних через те, що відмовився йти в армію через релігійні переконання.

У вироку Івано-Франківського міського суду зазначається, що 25 липня цього року обвинувачений мав з’явитися на призовну дільницю.

“Однак від отримання повістки відмовився, мотивуючи свою відмову тим, що не може брати в руки зброю, одягати військову форму та вбивати людей через свою віру та стосунки з Богом”, – йдеться у вироку.

В судовому засіданні обвинувачений своєї вини не визнав. Пояснив, що ще у березні 2022 року дізнався від сусідів, що йому прийшла повістка, та забрав її. Наступного дня звернуся у військкомат і відмовився мобілізуватися.

Проте медичну комісію він пройшов. Його визнали обмежено придатним попри те, що наприкінці 2021 року був прооперований і в нього встановили хворобу Кімерлі (має неконтрольовані припадки раз у кілька років). Також підсудний розповів, що всюди повідомляв: воювати не планує, “хай воює той, хто бажає, а його захищати не треба, бо захищає Бог”. Він підписав документи, що відмовляється від мобілізації у зв’язку з вірою у Бога та дотриманням Божих заповідей. 

Щодо релігійних переконань, він розповів, що колись відвідував зібрання Церкви Ісуса Христа, пізніше перейшов у Церкву Живого Бога, відтак – у “Посольство Боже для всіх народів”. Проте вирішив, що чинні християнські течії та зібрання неправильно трактують Святе письмо, тому з однодумцями хоче організувати своє зібрання.

Суд першої інстанції визнав чоловіка винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК України (ухилення від призову на військову службу під час мобілізації), та призначив покарання у вигляді одного року позбавлення волі.

Апеляційні скарги подали як сторона обвинувачення, так і сторона захисту. Адвокат просив апеляційний суд пом’якшити покарання, а прокуратура – призначити покарання для ухилянта у вигляді трьох років позбавлення волі.

Колегія суддів Івано-Франківського апеляційного суду вирішила призначити покарання у виді позбавлення волі на строк три роки. Водночас звільнила підсудного від покарання, встановивши один рік іспитового строку.

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: