fbpx

До програми Олімпіади-2024 додали 4 нових види спорту

Спорт 13:46, 31.10, 2023

На літніх Олімпійських іграх, які пройдуть наступного року в Парижі, крім традиційних дисциплін, учасники будуть змагатися в нових видах спорту. Як повідомив Міжнародний олімпійський комітет, офіційними дисциплінами стали брейк-данс, скейтбординг, скелелазіння та серфінг. Натомість з програми змагань вилучили бейсбол, карате та софтбол.

Причиною нововведення стало бажання організаторів зробити Олімпійські ігри більш молодіжними та підвищити інтерес світової громадськості до змагань. Увівши нові дисципліни до програми Олімпіади, МОК відреагував на сучасні тренди та зробив спробу гендерно збалансувати міжнародні змагання.

На нововведення МОК уже відреагували букмекери. Зокрема, як стало відомо, ліцензований в Україні букмекер Фавбет запланував приймання ставок на ці відтепер офіційні види спорту. 

Як проходитимуть змагання

Кожен з нових видів спорту має свої особливості. Про них варто знати тим, хто планує дивитися виступи чи має намір укласти спортивне парі. Принагідно зазначимо, що серед любителів робити ставки на спорт Україна посідає одне з ключових місць.

Брейк-данс, або брейкінг — це стиль вуличних танців, який виник з культури Hip Hop. Його ознакою є акробатичні рухи та стилізована робота ніг. 

За медалі у брейк-дансі будуть боротися 32 спортсмени — 16 чоловіків і 16 жінок. Змагання проходитимуть у режимі парних батлів — поєдинків віч-на-віч. Оцінювати майстерність учасників буде колегія з 5 суддів, використовуючи такі критерії:

  • техніка виконання,
  • музикальність,
  • індивідуальність,
  • креативність,
  • різноманітність.

Тур триватиме 1 хвилину. Очки можуть відмінусувати у випадку навмисного фізичного контакту з опонентом або копіювання ходів суперника.

Скейтбординг також вперше з’явився на вулиці. Популярним його зробила простота та доступність.

Змагання проходитимуть серед чоловіків та жінок. До програми включено дві дисципліни:

  • стріт — катання на майданчиках з виступами, сходами, лавками, ухилами, що відтворюють вуличний рельєф;
  • парк — стрибкові трюки в пулі з кількома чашами (басейнами).

До участі допущено 88 скейтбордистів. 8 найкращих увійдуть до фіналу. Оцінювати будуть заїзди і трюки.  

Зважаючи на специфіку серфінгу — їзда на гребені хвилі лежачи або стоячи на плоскій дошці, змагання пройдуть на Таїті. Поблизу цього острова у Тихому океані формується найбільша та найстрашніша у світі хвиля висотою до 7 метрів. Саме її намагатимуться приборкати серфінгісти.

Змагатимуться у цій дисципліні 48 спортсменів.

Скелелазіння — давній вид спорту. Уперше його офіційно визнала Англія в 1880 році. Суть цієї спортивної дисципліни в лазінні по природних чи штучних рельєфних поверхнях. Змагання в Парижі проходитимуть на спеціальних майданчиках у двох форматах:

  • швидкість — підняття на 15-метрову стіну; 
  • болдерінг та лідирування. Болдерінг передбачає підняття без мотузки на стіну висотою 4,5 метра. Відстань треба подолати за 5 хвилин. Лідирування передбачає підняття по стіні понад 15 метрів по невідомому їм заздалегідь маршруту.

За медалі боротимуться 68 спортсменів.

Також у МОК зазначили, що розглядають варіант проведення олімпійських змагань з кіберспорту. Дебютний проєкт уже розроблений. Крім того, цьогоріч у Сінгапурі вже проходив Олімпійський кіберспортивний тиждень. Можливо, кіберспорт стане олімпійською дисципліною вже на Іграх-2028.

Промо

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: