fbpx

Пластуни з усього світу пробігли віртуальний марафон, найменші бігуни – з Франківська

Спорт 17:52, 21.05, 2024

Пластуни з усього світу пробігли 3 тис. км віртуального марафону – від Лондона до крайньої східної точки України, знищеного росіянами села Рання Зоря на Луганщині.

«Дорогою» збирали гроші для пластунів в ЗСУ. Про це Укрінформу розповів пластун-сеньйор, член бігового клубу UStream Відень Андрій Ребрик, пише КУРС.

«Я бігаю марафони давно, є членом бігового клубу UStream (Юкрейніан стрім) Відень – у 2022 році ми бігли віртуальний марафон та збирали кошти для пластунів у ЗСУ. Ідею пробігти від Лондона до Ранньої Зорі на Луганщині зараз подала Еля Чурук – пластунка, яка зараз живе в Лондоні. До неї одразу долучилися Денис Угрин, який бігав марафон в Антарктиді, та Оксана Літинська – відома альпіністка. Ми організували віртуальний забіг, загалом у ньому взяло участь 28 пластунів в Україні та світі», – сказав Ребрик.

З його слів, загальний трек забігу від Лондона до Ранньої Зорі склав 3253 км.

«Для того, аби взяти участь, потрібно було у спеціальному додатку для бігунів зареєструватися, і програма фіксувала твій кілометраж до загального треку. Ми планували завершити марафон до Дня Незалежності, але зрештою впоралися швидше», – розповів він.

Суть цього проєкту, пояснює Ребрик, це підтримка пластунів, котрі зараз на війні.

«Ідея була така, що кожен, хто біг частину марафону, донатив – це могла бути моя монобанка, міг бути загальний збір Пласту на підтримку пластунів у війську або ж донат для свого друга/подруги, які зараз на фронті. Внески були абсолютно різні – від 10 до 1000 гривень, хтось жертвував кілька сотень доларів. По-різному. Суть – колективний дух та підтримка одне одного у складні часи», – зазначив Ребрик.

Найменші бігуни, котрі взяли участь у марафоні, – це були новаки (пластуни 6-11 років, які носять жовті хустки, – ред.) з Мадрида та Івано-Франківська. У Франківську діти бігли всього 100 метрів, але збирали гроші на підтримку пластунів в ЗСУ.

Кошти, зібрані під час марафону, перераховували на дрони, турнікети екофлоу – на актуальні збори.

Зараз, зі слів Ребрика, у пластунів є ідея пробігти ще один віртуальний марафон – по всіх Пластових осередках Європи. Бігтимуть від Лондона до Бельгії, Франції, Італії, Португалії, Австрії, Німеччини тощо.

«За такі марафони немає медалей абощо. Ми це робимо, бо хочемо, бо любимо, бо хочемо зберегти єдність. Ідея – показувати, що ми всі українці, ми об’єднані, що ми одне одного підтримуємо і особливо підтримуємо тих, хто зараз у війську. А в армії зараз служить 700 пластунів – в різних підрозділах Сил оборони», – акцентував він.

Нагадаємо, на Тлумаччині відбувся пробіг “Слідами Галицької трансверсальної залізниці-2024”.

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: