fbpx

Біометричний ажіотаж: чому на Прикарпатті не зменшуються черги за паспортами

Суспільство 12:07, 11.09, 2017

За законодавством, паспорт для виїзду за кордон видається не пізніше ніж через 20 робочих днів з дня оформлення заяви. На практиці, щоб виготовити біометричний паспорт, треба пройти сім кіл пекла – спершу вистояти довжелезні черги, а відтак чекати зо два місяці.

Біометричні паспорти в Україні видають з 2015-го, та ажіотаж на них з’явився у травні цього року, коли стало відомо, що в червні запрацює безвізовий режим України з Європою. Тоді працівники міграційних служб та ЦНАПів заспокоювали, що попит спаде після літніх відпусток.

За три місяці безвізового режиму черги за біометричними паспортами не зменшуються, а затримки з їх виготовлення зростають. У соцмережах жартують: "Після літніх відпусток буде "бабине літо", а там далі новорічні свята, потім травневі свята, а там і до сезону літніх відпусток рукою подати. І так по колу".

Очевидно, що державні структури не були готові до такого попиту на біометричні паспорти. І за три місяці не зуміли полегшити процедуру їх оформлення. Люди з ночі займають черги в паспортних столах, хтось через затримки не поїхав на відпочинок, а інтернет переповнений оголошеннями про "надання допомоги" в отриманні біометричних паспортів без черг і затримок.

 

Не судилося – будуть судитися

Біометричні паспорти із затримками почали видавати на початку липня. Багатьом людям, які планували відпочити за кордоном, довелося відмовитися від планів.

Франківчанка Світлана Пронь з чоловіком і сином через Центр надання адміністративних послуг в Івано-Франківську подала документи на біометричний паспорт 19 червня. 17 липня її сім’я мала отримати документи, а 29-го поїхати у Болгарію. Пані Світлана вже забронювала місця у готелі і оплатила квиток на автобус. Однак моря цього року її сім’ї побачити не судилося.

"У той день, коли ми мали отримати паспорти, я особисто повідомила керівника ЦНАПу про те, що через 12 днів моя сім'я має їхати на відпочинок за кордон, у нас все оплачено. Проте у відповідь почула, що я не одна така і, коли будуть паспорти, йому невідомо, бо поліграфкомбінат не справляється", – розповіла пані Світлана.

Від знайомих жінка дізналася, що виготовлення паспорта можна прискорити, якщо "горить" відпочинок. Для цього треба звернутися із заявою та додати підтвердження про оплачену путівку чи квитки  і тоді паспорти роблять за прискореною процедурою.

"Але про це ніхто у ЦНАПі мені не повідомив, я дізналася, що такий механізм працює в Києві, і люди там без проблем отримують паспорти, коли пишуть заяву. Заяву я написала 22 липня. У той же день зі ЦНАПу її мали направити у міграційну службу. Однак туди моя заява надійшла аж у середу (26 липня – КУРС). Моя родина не лише не поїхала відпочивати, а й втратила гроші за квитки",  відзначила пані Світлана.

Директор ЦНАПу Богдан Питель зазначає, що жінка з заявою звернулася у суботу о 15.30. Оскільки ЦНАП у суботу працює до 16.00, а у понеділок у міграційній службі був вихідний, то відповідну заяву там отримали у вівторок.

Жінка звернулася до суду з позовом до ЦНАПу про стягнення матеріальної шкоди. Судове засідання призначили аж на грудень.

Зірвалася поїздка на море у Болгарію і в Марії Гавриляк. Документи на біометричний паспорт вона подала в Управління ДМС в Івано-Франківській області 7 червня.

"Я прийшла о 7 ранку і записалася в чергу, переді мною було 11 людей. О 9 годині вийшла жіночка і роздала папірчики з реквізитами на оплату. До речі, в касі у міграційній службі заплатити неможливо, бо вона закрилася майже відразу після відкриття,  розповідає пані Марія. – Після того почали заходити люди поза чергою".

Записавшись у чергу 12-ю, документи на біометричний паспорт жінка подала приблизно о 15 годині. На працівників міграційної служби поскаржилася на урядову гарячію лінію. На що отримала відповідь, що "ними не було допущено порушень".

"Прийом громадян ведеться виключно за списком, який формують самі громадяни… На оформлення однієї особи затрачається приблизно 15-20 хв. Вас, як і всіх інших громадян, було прийнято в порядку черги на оформлення закордонного паспорта, яку формують самі ж люди",  йдеться у відповіді за підписом першого заступника начальника управління ДМС в Івано-Франківській області Андрія Якуб’яка.

"Навіть якщо, як йдеться у відповіді, 20 хвилин йде на оформлення паспорта (хоча у мене документи на три паспорти прийняли за 8 хвилин), то я мала зайти до обіду",  обурюється жінка.

Вдруге жінка звернулася на урядову гарячу лінію, коли з’ясувалося, що паспорт у визначений законодавством термін не готовий.

"14 липня видали паспорт, тобто його затримали на тиждень. Але коли я подавала документи, ніхто не попереджав про можливу затримку. Після того, як я здала документи, десь за два тижні з’явилося повідомлення на сайті міграційної служби, що можлива затримка",  розповідає жінка.

У відповіді на другу скаргу їй пояснили, що затримка видачі паспорта "обумовлена технічними причинами на ДП "Поліграфічний комбінат", не залежними від дій працівників УДМС в Івано-Франківській області".

Якщо ж у липні видачу біометричних паспортів затримували на тиждень, то сьогодні їх вже затримують на місяць. Та й черг за паспортами не меншає.

 

Ціни й сервіс

Заступник начальника УДМС в Івано-Франківській області Орест Рудницький пояснює ажіотаж на паспорти двома чинниками – безвізовим режимом та сезонним попитом.

1

"Влітку завжди був ажіотаж на закордонні паспорти. Але із запровадженням безвізового режиму паспорти почали робити й ті, кому вони зараз непотрібні, також додалися дитячі біометричні паспорти. У 2015-2016 роках вже можна було робити біометричні паспорти, але ніхто не вірив, що запрацює безвіз. За 2015 рік в області зробили 119 тисяч паспортів, а за 2016 – 126 тисяч. З них 220 тисяч не біометричні, а решта 30 з чимось тисяч  біометричні. Також ті хто рік-два тому виготовляли закордонні паспорти, доробляють собі біометричні",  розповідає Рудницький.

Якщо ж за два роки в області виготовили приблизно 30 тисяч закордонних паспортів, то кількість охочих їх отримати цього року перевищила 100 тисяч.

2

В Івано-Франківську біометричний паспорт можна отримати у трьох структурах: Управлінні ДМС в Івано-Франківській області, Центрі надання адміністративних послуг та "Паспортному сервісі" ДП "Документ".

Вартість оформлення паспорта в управлінні міграційної служби та ЦНАПі за 20 робочих днів становить 557,32 грн. З них 253 грн  вартість адміністративної послуги та 304,32 грн – вартість бланка.

Терміновий паспорт, який виготовляється протягом семи днів, коштує 810,32 грн.

Законодавство також передбачає виготовлення біометричного паспорта протягом трьох днів, він також коштує 810,32 грн. За три дні паспорт можуть отримати люди, які мають потребу у лікуванні за кордоном, ті, хто супроводжує важкохворих, або ті, в кого за кордоном помер родич.

Важливо також знати, що з листопада 2016 року при оформленні біометричних документів надходження від оплати вартості адміністративних послуг спрямовуються до місцевих бюджетів. Тому місцеві ради мають право самостійно визначатися, яким категоріям громадян надавати пільги зі сплати адміністративного збору та в якому розмірі.

На Прикарпатті цим правом скористалася лише Богородчанська селищна рада, яка прийняла рішення звільнити від оплати адміністративних послуг інвалідів I і II груп.

Для порівняння: Одеська міська рада від сплати адміністративного збору звільнила не лише інвалідів, а й чорнобильців, учасників бойових дій, дітей-сиріт, осіб у віці від 80-ти років, безпритульних та інших.

На Івано-Франківщині місцеві ради чомусь не поспішають встановлювати пільги з оплати адміністративного збору.

Послуги з виготовлення біометричного паспорта у ДП "Документ" значно дорожчі. Тут нетерміновий паспорт коштує 957,32 грн, терміновий  1210,32 грн. Втім, вищі ціни на послуги не означають, що ви вчасно отримаєте паспорт. Єдиною перевагою ДП "Документ" є те, що тут ви можете здати документи на паспорт без черг. У міграційній службі мешканцям області чергу можна вистояти за день, а от у франківському ЦНАПі чекати на право здати документи на паспорт доводиться по кілька тижнів.

У ЦНАПі розпочали прийом документів на оформлення біометричних паспортів з 7 квітня. За словами директора ЦНАПу Богдана Пителя, за день тут приймають від 50 до 70 заявників залежно від дня роботи та категорії звернення. У понеділок і четвер ЦНАП працює з 9 до 20 години, а у вівторок, середу, п’ятницю та суботу – з 9 до 16 години.

На сьогодні у ЦНАПі прийняли документи на оформлення більш як 5 тисяч паспортів, вже видали приблизно 4 тисячі.

"З них приблизно 50% – це мешканці Івано-Франківська, 25% – жителі нашої області і 25% – інших регіонів України",  зазначає Питель.

Втім, отримати талон на оформлення біометричного паспорта тут не так просто. З 8 до 9 ранку треба записатися у чергу на прийом у ЦНАПі, яку формують люди, що називають себе "волонтерами". Для цього є спеціальний зошит, де ви просто записуєтеся. Станом на 31 серпня у чергу записалися майже 7000 людей. Після того приблизно за два тижні треба прийти і отримати від тих же волонтерів номерок, щоб потрапити на прийом у ЦНАПі.

До прикладу, станом на 7 вересня таких номерків видали 6260.

3

І аж після цього можна отримати у ЦНАПі талон на обслуговування, заплатити за оформлення паспорта, а потім і здати документи. Якщо порахувати, що на сьогодні затримки з виготовленням біометричних паспортів сягають двох місяців, то до цього терміну слід додати ще два тижні в черзі.

У міграційній службі прогнозують, що ажіотаж на біометричні паспорти таки спаде у жовтні-листопаді. А от коли вирішиться проблема із друком біометричних паспортів, ніхто сказати не береться.

Єдине підприємство в Україні, яке друкує бланки на біометричні паспорти, "Поліграфічний комбінат "Україна", нещодавно повідомило, що уклало контракт з нідерландською компанією IAI industrial systems B.V. на постачання високотехнологічного сучасного обладнання, що збільшить загальну виробничу потужність виготовлення бланків удвічі.

Втім, відповідно до умов контракту, запланована дата введення обладнання в експлуатацію  січень 2018 року. Тож якщо ви запланували поїздку в Європу на зимові канікули, то все-таки спершу дочекайтеся, поки біометричний паспорт видадуть вам на руки, а відтак бронюйте готелі і купуйте квитки та путівки.

 

Посередники? Не чули…

В мережі чимало оголошень з пропозиціями оформити електронну чергу, здати документи без черги і навіть виготовити закордонний паспорт.

4

До речі, записатися в електронну чергу можна в кількох областях, але Івано-Франківської області у цьому переліку немає.

"Електронна черга функціонує у кількох областях, сподіваємося, що дійде і до нас. Воно, з одного боку, добре, а з другого  недобре. Бо приїжджають люди з села, і як вони стануть на електронну чергу? Ну, приїжджає бабуся з села, а їй кажуть  електронна черга, то як їй пояснити, що в нас електронна черга?"  міркує заступник начальника УДМС в Івано-Франківській області Орест Рудницький.

Також на третьому місяці безвізу чимало фірм-посередників пропонують сприяння у виготовленні паспортів без черг. Такі фірми розміщені у містах-мільйонниках, але послуги надають жителям усіх регіонів України. Терміновий паспорт коштує у них від 3500 до 5000 грн, нетерміновий – 1500-1800 грн. Посередники пропонують заповнити он-лайн форму, прикріпити скани документів. А відтак телефонують і повідомляють, куди завезти гроші, коли і куди зайти, щоб сфотографуватися та здати відбитки пальців. При цьому посередники обіцяють сприяти виготовленню паспортів вчасно.

5

Про посередників повідомляла і міграційна служба.

"Черги в підрозділах створили умови для посередників-шахраїв, які пропонують "допомогу" в оформленні паспорта без черги за один, три або 5 днів. Що можуть зробити такі "посередники" – це помогти в оформленні документів "без черги". Часом не обходиться і без недобросовісних працівників міграційної служби, яких все частіше виявляють правоохоронці. Однак переважно подібні пропозиції – шахрайство, оскільки жодна туристична фірма або будь-яка інша особа не може гарантувати ні потрапляння людини в підрозділ міграційної служби позачергово, ні виготовлення паспорта в короткий термін", – пояснили в ДМС.

При цьому у міграційній службі Івано-Франківської області запевняють, що у нас таких посередників немає.

"У нас такого немає. У нас люди приходять скоріше, пишуть списочок і нікого не пропустять. Чи може хтось за когось стояти? Ну, хіба чоловік за дружину",  каже Орест Рудницький.

Але ми поспілкувалися з власниками біометричних паспортів, яким вдалося обійти чергу. Один з них (ім'я чоловік просить не називати) розповідає, що обійшов чергу у міграційній службі через знайомого в турагентстві. Посередник сказав, на котру годину зайти в міграційну службу і в який кабінет.

"Я прийшов у зазначений час, сфотографувався, здав відбитки пальців. Гроші на місці віддав посереднику, заплатив майже 900 гривень. Але я не стояв у чергах, не бігав з квитанціями",  розповідає чоловік.

Правда, біометричний паспорт робив навесні, коли ще не було ні ажіотажу, ні безвізу. Втім, якщо посередники і можуть вас провеси без черги здати документи, то навряд чи мають вплив на "Поліграфічний комбінат", який не справляється із друком бланків.

 

Скаржтеся – і вас почують

Отже, "термінових паспортів" сьогодні фактично не видає жодна структура. Паспорт, який мали б видати за сім днів, видають за місяць. А ті, що за 20 днів, – за два місяці. При цьому гроші "за терміновість" брати ніхто не відмовляється.

Хоча компенсувати збитки – як моральні, так і матеріальні  можна. Треба йти до суду. Відповідно до ст. 56 Конституції України, "кожен має право на відшкодування за рахунок держави чи органів місцевого самоврядування матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб при здійсненні ними своїх повноважень". Виграти справу у суді цілком можливо, але на позов зважуються одиниці.

До речі, у Фейсбуці створили кілька груп-порадників для тих, хто виготовляє біометричні паспорти: СТОП свавіллю в паспортних столахПаспорт-2017.

Тут обговорюють затримки видачі закордонних паспортів у різних містах України, радять, куди звертатися, якщо "горить" поїздка, діляться інформацією про черги в різних установах тощо.

Після того як ви подали документи на виготовлення паспорта, його статус можете дізнатися на сайті ДМСУ.  Сайт оновлюється раз на добу (о 20-21 годині). 

Якщо "горить" поїздка, варто звертатися в Державну міграційну службу  (ДМСУ) будь-яким прийнятним для вас способом.

6

Можна написати письмову заяву, додавши копії квитків, путівок, де було б видно дату від’їзду та імена тих, хто їде за кордон. Люди пишуть на гарячу лінію ДМСУ (hotline@dmsu.gov.ua), телефонують (тел: +38 (044) 278-50-30, Skype dms-ua) і навіть звертаються через сторінку ДМСУ в Facebook. І на звернення реагують.

Також варто пам’ятати, що подати документи на оформлення біометричного паспорта ви можете не лише за місцем проживання. Тому поцікавтеся, може, у сусідньому місті черги за паспортами менші.

Марія Гаврилюк 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: