fbpx

Бомба сповільненої дії у Франківську: відео побиття школярі викладали в закриті інтернет-групи

Суспільство 19:41, 30.06, 2017

Підлітки, які брали участь у побитті сироти в школі №13 Івано-Франківська, належать до категорії "проблемних", визнають директор департаменту освіти та науки міста Ігор Смаль та керівник ювенальної превенції головного управління поліції в області Алла Бойчук.

Нагадаємо, відео випадку, коли один зі старших хлопчиків б’є молодшого у школі, виклав у Фейсбук юрист Української Гельсінської Спілки Олег Веремієнко. На відео видно, як школяр, що знімає насильство, час від часу включається в процес і копає жертву. Поруч проходять інші учні і вчителі – ніхто не втручається.

Олег Веремієнко повідомив, що в школі орудує банда старшокласників, яка постійно б’є учнів молодших класів. Особливо дістається сиротам. Хулігани записують побиття на відео. КУРСу Олег Веремієнко розповів, чому вирішив оприлюднити відео.

“Відео передав мені учень 13-ї школи. Він розповів, що ця зграя підлітків, – а це учні ЗОШ №13 та ЗОШ №1, – постійно б’є когось, знімає це на відео і викладає в закриті групи в соцмережі. Відео, на якому побили сироту Юрка в 13-й школі, власне, з однієї такої групи. Я не хотів його викладати в мережу, але коли зробив попереднє розслідування інциденту і з’ясував, що коїться в школі, то вирішив, що таке не можна замовчувати. Це не одиничний факт, а систематичне явище, за яким стоїть “король школи” – 9-класник, ватажок цієї компанії, Юрій П. Коли стикаємося з систематичним насильством, не маємо права ховати голову в пісок”, – наголосив Веремієнко.

Йдеться про системну особливу жорстокість, вважає юрист.

“Я 15 років працюю як адвокат у справах із дітьми. У школі №13 в Івано-Франківську, на моє переконання, сформувалася нездорова атмосфера. І це бомба заповільненої дії: якщо підлітків, які б’ють і принижують інших, не зупинити зараз, через п’ять років у місті буде сформоване ОЗУ (організоване злочинне угруповання – ред.). Більше того, таке враження, що за підлітками стоїть дорослий, який їх направляє. І я хочу знайти цю людину”,  аргументує поширення відео з неповнолітніми юрист.

Відомо, що побиття, про яке йдеться на відео, сталося в квітні цього року.

“Вважаю, що в даній справі присутній публічний інтерес. Ніхто з нападників не поніс покарання. Адміністрація школи в особі директора, мадам Ольги Драпак, усе це приховує, покриває. Якщо не знали про такі прикрі непоодинокі випадки жорстокості старших учнів по відношенню до молодших, то чому не відреагували, коли дізналися?” – ставить питання юрист.

Олег Веремієнко наводить випадок, коли ця сама компанія підлітків побила ще одного школяра із ЗОШ №13 – до втрати свідомості.

“Я особисто спілкувався з 8-класником Віталієм М., Коли він заступився за Юрка, його в школі почали називати “Бетменом”. Віталій зголосився проводжати до школи і зі школи хлопчика-сироту, який зазнавав постійних знущань. І поплатився за це – йому влаштували “розборки” і “вирубили» кастетом”, – розповів Веремієнко.

Юрист уважає, що з батьками підлітків, які вдаються до насильства, повинні працювати правоохоронці.

“Вважаю, що поліція зобов’язана відреагувати на це повідомлення і встановити персональний склад банди. Пропрацювати ці інциденти з підлітками – пояснити, до чого може призвести їхній спосіб життя, може, показати навіть. Так само пропрацювати і з батьками. Зорганізувати їм, – одним і другим, – екскурсію в колонію, наприклад. Якщо вони вже так захоплюються “понятіями”, то добре було би показати, до чого так можна дійти. Адміністрація школи також мусить розібрати цю ситуацію і зробити висновок. Вважаю, що школу №13 повинна перевірити комісія Департаменту освіти: якщо директор і завучі не можуть опанувати ситуацію в школі, якщо в навчальному закладі “процвітає” насильство, то, може, варто ставити питання про їхню професійну відповідність?”  окреслює свою позицію адвокат.

Керівник ювенальної превенції ГУ обласної поліції Алла Бойчук повідомила, що батьків кривдників притягнуть до адміністративної відповідальності. Правоохоронці побачили інцидент на відео як “конфлікт між учнями ЗОШ №13”.

За словами Алли Бойчук, працівники ювенальної превенції розпочали перевірку і встановили усіх учасників події. За фактом побиття не порушували кримінальне провадження, оскільки згідно зі ст. 477 КПК кримінальне провадження у формі приватного обвинувачення може бути розпочате лише на підставі заяви потерпілого, а якщо потерпілий неповнолітній, то за заявою батьків, опікунів чи законних представників. Опікуни потерпілого сироти заяви не подавали. Тож батьки агресорів будуть притягнуті до адміністративної відповідальності за ст. 184 КУпАП (невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків по вихованню дітей). Протокол про адміністративне правопорушення розгляне суд.

В Департаменті освіти Івано-Франківська дають суперечливі пояснення.

“За останні чотири місяці до нас ніхто з цього приводу не звертався”, – повідомила Галина Ляльчук, директор Центру практичної психології та соціальної роботи Департаменту освіти Івано-Франківська.

Станом на вчора міським чиновникам від освіти не було відомо про випадки побиття у школі №13.

Сьогодні директор Департаменту освіти Ігор Смаль повідомив ГК, що вже є кілька пояснень від директора школи, є навіть заява від опікунів хлопця, якого побили. У заяві опікунів йдеться про те, що ніяких претензій ні до кого вони не мають, і квітневий інцидент вичерпаний. Більше того, як каже Смаль, опікуни планують звертатися до правоохоронців з тим, що вони не дозволяли адвокату викладати відео побиття в інтернет.

“Чекаю”, – прокоментував таку інформацію КУРСу адвокат.

Також сьогодні, 30 червня, в Івано-Франківську біля школи № 13 з ініціативи дирекції мала відбутися зустріч учасників інциденту. Родичі побитого хлопчика не приїхали, інша сторона коментувати ситуацію відмовилася, запевняючи, що конфлікт владнали між собою.

“Діти дивляться соцмережі, а ситуацію розіграли. Сама бійка, дійсно, мала місце, але ще у квітні. З дітьми провели виховну бесіду педагоги та шкільний психолог”, – запевнила директорка школи Ольга Драпак.

Директриса зазначила що діти, учасники бійки, є “проблемними”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: