fbpx

Децентралізаційний марафон: як прикарпатців агітують об'єднуватися в територіальні громади

Політика 12:08, 05.07, 2016

В Івано-Франківській області триває "Децентралізаційний марафон": експерти розповідають прикарпатцям про переваги об'єднання в тергромади.

Децентралізаційний марафон на Прикарпатті стартував 9 червня у селі Розточки Долинського району. На сьогодні уже проведено 42 зустрічі.

Зустрічі відбуваються у формі виступів і дискусій. Місцевих мешканців здебільшого цікавлять соціальні наслідки об'єднання громад: чи згарожує це закриттям об'єктів соціальної сфери, скороченням робочих місць тощо.

В Офісі реформ Івано-Франківської ОДА сподіваються, що до серпня цього року вдасться завершити процес об’єднання шести громад в області. За висновками експертів, 33 громади абсолютно не готові до процесу об'єднання. 

За словами виконавчого директора Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Олега Войтичука, на цьому етапі децентралізації інформаційно-роз’яснювальна робота є головною запорукою успіху програми. Головною метою "Децентралізаційного марафону" є саме проведення інформаційно-роз’яснювальних кампаній, проведення ви’їзних зустрічей. В Івано-Франківській області буде близько півсотні виїзних засідань.

Заступник голови ОДА, керуючий справами ОДА Валерій Крецул додав, що найкращим аргументом на користь об'єднання є приклади успішних тергромад.

"Три громади, які у нас об’єдналися минулого року, вже відчули покращення від створення ОТГ. Попереду велика робота, якщо нам за минулий і цей рік вдалося створити 4 об'єднані громади, то зараз, якщо вдасться погодити перспективний план, роботи буде у рази більше", – зазначив Крецул.

Директор Офісу реформ Івано-Франківської ОДА Руслан Панасюк повідомив, що робота з об’єднання громад у 2016 році завершиться у серпні. Громади, які об'єднаються до цього часу, можуть розраховувати на всі переваги від об'єднання. 

Марія Баран, регіональний консультант з правових питань, розповіла про основні проблеми з децентралізацією в області.

"Передусім це пасивність місцевих лідерів, депутатів, які мали б донести інформацію до своїх виборців. Кілька людей нашої команди і кілька активних людей з громади не можуть обійти кожне господарство і переконати, що децентралізація – це не закриття сільрад, шкіл, поштових відділень",  наголосила консультант. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: