fbpx

Екологічна комісія облради виділила кошти для села Нивочин, де підтоплює цвинтар

Суспільство 08:05, 18.03, 2016

Депутатська комісія з екології Івано-Франківської обласної ради переглянула видатки з обласних екокоштів і внесла зміни в розподіл.

На вчорашньому засіданні депутатська комісія прийняла проект рішення "Про фінансування природоохоронних заходів у 2016 році" зі змінами. Про це у соцмережі Фейсбук повідомив голова комісії, представвник партії "ВОЛЯ" Михайло Якимчук. 

Серед змін у видатках – перерозподіл коштів з одних об'єктів, що їх запропонував підтримати цьогоріч Департамент екології ОДА, на інші. 

Читайте також: Екологічний дерибан: з обласного екологічного фонду можуть витратити мільйони гривень на сумнівні заходи і роботи

Так, члени екокомісії зняли з пооб’єктного розподілу фінансування на заміну фільтрів 910 тис. грн у дочірнього підприємства "Спецзалізобетон" ПАТ "Івано-Франківськцемент". Зауваження депутатів викликав той факт, що це приватне підприємство претендує на кошти обласного бюджету.

Окрім того, "Спецзалізобетон" щорічно сплачує екологічний податок у сумі 1 182 тис. грн, а заміна фільтрів з екологічних коштів означала би, що практично вся сума екоподатку, який сплатило підприємство, повернулась б до нього, пояснив рішення депутатів відмовити ДП у фінансуванні голова комісії. 

Натомість депутати прийняли рішення профінансувати роботи з будівництва берегоукрпілень у селі Нивочин Богородчанського району.

До комісії звернувся депутат сільської ради Старобогородчанської об'єднаної громади Іван Лесів. Він пояснив, що вже втретє звертається по фінансування берегоукріплень. Село Нивочин є зоною екологічного лиха – підтоплення. Річка Нивочинка (впадає у Саджавку, відтак у Бистрицю) "обриває" дорогу і підмиває сільський цвинтар. 
 
"В селі забирає дорогу, їдуть хати. Цвинтар з'їжджає в ріку. Разом із ним сунеться могила 18 воїнів УПА. На берегоукріплення зроблена проектно-кошторисна документація. Але ми не просимо всі кошти, просимо лише зробити укріплення біля цвинтаря. Бо буде всім встидно, як труни попливуть по ріці",  сказав він.
 
Ціна питання  5,1 млн грн, берегоукріплення біля цвинтаря  930 тис. грн. Депутати одноголосно вирішили надати селу кошти для укріплення берегів ріки біля цвинтаря. 
 
 

Рішення екологічної комісії виноситься на сьогоднішню сесію обласної ради. Депутати мають прийняти рішення "Про фінансування природоохоронних заходів у 2016 році" і в тому числі допомогти мешканцям Нивочина. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: