fbpx

Екс-прем'єр Саксонії консультував громади області з питань децентралізації

Суспільство 11:11, 26.06, 2016

Прем’єр-міністр федеральної землі Саксонія у відставці проф. Георг Мільбрадт (Німеччина) побував на Івано-Франківщині, де консультував місцеві громади з питань децентралізації.

З 1990 до 2008 року Георг Мільбрадт слідкував за всіма процесами реформації у Східній Німеччині. Однією з найважливіших проблем стала децентралізація. Свого часу, розповів професор, громадам Німеччини дали на волевиявлення чотири роки, попередивши, що після цього буде "примусовий" етап. Заохочували громади "подарунками", але лише за добровільність – їм давали більше коштів, попри це дбали, щоб люди не залишались безробітними.

Громадам Німеччини довелось шукати чимало компромісів. Так, 70% громад об’єдналися добровільно, а на 20% потрібно було чинити тиск. Найбільші проблеми були із населеними пунктами поблизу великих міст.

"Успіху ми досягнули завдяки успішній роботі місцевих громад",  зазначив німець.

За його словами, лиш зараз Україна почала реалізовувати угоди, підписані ще у 1997 році, що стосуються реформ місцевого самоврядування.

"Децентралізація має стосуватися не лише міст, а й сільського населення. Переваги децентралізації: люди на місцевому рівні краще знають свої проблеми, ніж про них знають на центральному рівні. Покращення комунальних послуг також пов’язане з децентралізацією. На місцевому рівні значно краще вчитися принципам демократії, ніж на загальнонаціональному. На місцевому рівні значно менше ідеологічних переконань", – зауважив Георг Мільбрадт.

Однак він додав, що для проведення успішної децентралізації потрібні гроші. Найкраще вкладати місцеві кошти, які вкладає місцеве населення. При цьому важливо, щоб кошти з центру спрямовувати без конкретних цілей. Проте на даному етапі це складно. Важливим елементом децентралізації також є кваліфікований персонал, який матиме довіру громадян. Якщо у Німеччини процес децентралізації зайняв чотири роки, то в України стільки часу на це нема, оскільки після того, як будуть сформовані тергромади, потрібно буде розпочинати реформування районів і визначати їх повноваження.

"Я розумію, що одночасно це все не можна зробити, але важливо, щоб була мета, до якої треба рухатися. Тому дуже важливо переконати населення брати участь у цьому процесі та розповісти про переваги",  додав гість.

Він зауважив, що в Європі є і приклади безуспішної децентралізації. Це було пов’язано із неузгодженістю дій та недофінансуванням процесів. Для успішного проведення децентралізації потрібна і справедлива судова система, щоб дотримуватися законів.

В Івано-Франківську він також мав зустріч в ІФНТУНГ, де розповів, що Німеччина намагається відійти від атомної енергетики і розвиває альтернативну енергетику. Кожна країна повинна йти власним шляхом, і в усьому скопіювати досвід інших країн неможливо, зазначає Георг Мільбрадт.

Зазначимо, професор протягом 2014-2016 років здійснював робочі візити до Києва, Львова, Харкова, Одеси, Дніпра.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: