fbpx

Фільм за романом Тараса Прохаська "НепрОсті" зніматимуть на Чорногорі. ФОТО

Культура 16:38, 26.03, 2017

Київська компанія Selena films подає проект екранізації роману Тараса Прохаська "НепрОсті" на розгляд конкурсної комісії Держкіно з тим, аби отримати бодай часткове його фінансування.

Нагадаємо, продакшен Selena films придбав права на екранізацію романа Тараса Прохаська "НепрОсті". 

Попередній конкурс перед пітчингом (розширеною презентацією проекту) відбудеться у квітні, а цими днями директорка та продюсерка Selena films Нана Суханова проводить консультації із Держкіно, аби подати документи у тій категоії конкурсу, де майбутній фільм матиме найбільше шансів на перемогу, пише "Збруч".

Це вже друга спроба Selena films здобути підтримку держави в намірі екранізувати Прохаськових "НепрОстих" – перша була у 2012 році, коли експертна комісія Держкіно відмовила продакшн-компанії у допомозі.

"Зараз ситуація дуже змінилася. Держкіно прозоро веде конкурси, і є підтримка молодим творчим людям. Вірогідність нашого успіху суттєво зросла", – ділиться оптимізмом Нана Суханова.

Співпраця Selena films із Тарасом Прохаськом почалася ще у 2011 році. Тоді сторони оформили договір на право екранізації роману, записали авторське читання та здійснили скаут-виїзд на описану в романі місцевість Карпат, аби переконатися, що зйомки можна буде провадити саме там.

1

Усі локаційні сцени фільму зніматимуть на Чорногорі

"Із майбутнім режисером фільму Костею Денисюком ми ходили на Чорногору. Він дуже добре розуміє всі ці речі, відчуває роман", – розповідає Тарас Прохасько.

А Нана Суханова зазначає, що Чорногора повністю підходить для того, аби всі локаційні сцени (ті, що надворі) знімати там. Натомість інтер’єрні сцени планують знімати у павільйонах, що їх створюватимуть для цього у Києві.

Втім, робота над екранізацією затяглася у часі: після відмови у Держкіно Selena films заходилася шукати підтримку приватних інвесторів.

"Ми створили презентацію й отримали масу позитивних відгуків. На копродюсорство зголосилися, як не дивно, люди із Москви. Різні варіанти співпрацювати пропонував нам Василь Ровенський. Але то був 2013 рік, політична ситуація не дозволила нам продовжити", – розповідає Нана Суханова, яка, попри нереалізованість тодішніх планів, має їх за момент надихаючий.

"Ми отримали підтвердження, що матеріал, з яким працюємо, є дуже перспективний і унікальний для кіно", – каже вона.

Відтоді і по цей час у Selena films допрацьовували сценарій і чекали слушного моменту.

Нагадаємо, що роман "НепрОсті" з’явився 2002 року в івано-франківському видавництві "Лілея НВ" як окрема книга, а у 2010 році перевиданий у збірці "БотакЄ". У 2006 році "НепрОстих" записали і видали як аудіокнигу. В 2009 році московське видавництво AdMarginem опублікувало російський переклад роману.

2

Кадр короткометражного фільму Іри Цілик про Галичину 1940-х років "Дім". У ролі наглядача церкви – Тарас Прохасько

 

Сюжетно "НепрОсті" охоплюють період від 1913-го до 1951 року, а структурно складаються із двох десятків окремих розділів, кожен із яких має власний зоголовок ("Шістдесят вісім випадкових перших речень", "Листи до і від Беди", "Ситуації в колориті"  і т. д.), розділи ж складаються з нумерованих частин на один-два абзаци. Впродовж роману щораз виникають подібні персонажі, головні з яких – Франциск, Себастян, старий Беда і, ясна річ, Анна, Анна (Стефанія), ще інша Анна.

3

Такими на Selena films бачать Прохаськових Анн. Самому Прохаськові таке бачення імпонує

 

Вже цими вихідними Костянтин Денисюк починає роботу із українською художницею із Амстердама Юлією Філамент над розкадровкою фільму. Паралельно сценарій перекладають з української мови на польську, бо продюсерка Нана Суханова сподівається знайти зацікавлених у співпраці й серед наших західних сусідів.

"Ми будемо вдячні за будь-яку допомогу, не обов'язково суто фінансову. Можливо, декорації; можливо, спецефекти. А може, й анімація, адже її у фільмі буде багато", – каже вона.   

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: