fbpx

Франківець на даху історичної камениці спорудив "колибу". ФОТОФАКТ

Суспільство 10:20, 02.09, 2015

В Івано-Франківську на вулиці Достоєвського історичний будинок отримав химерну надбудову – щось між колибою і курником.

"Еко-реконструкція по-франківськи", – іронізують у соцмережі мешканці міста. 

Вулиця Достоєвського, де сталася химерна надбудова, за словами головного спеціаліста з охорони культурної спадщини Івано-Франківська Ігоря Панчишина, не належить до охоронної території міста. Та обмежується вулицею Новгородською. Відтак камениці 1920-30 років, які знаходяться на Достоєвського та сусідній вулиці Панаса Мирного, не є пам'ятками.

Однак це не дає права їх мешканцям перебудовувати будинки абияк.

Кожна добудова, перебудова та реконструкція, пояснює Ігор Панчишин, погоджується в управлінні архітектури. Тільки з дозволу архітектора можна проводити перепланування і надбудову в квартирах і приватних будинках. Даючи дозвіл на таке, архітектори враховують містобудівні умови та обмеження. Експертиза та висновок спеціаліста з охорони культурної спадщини на приватні камениці за законом не поширюється.

"Архітектурна стилістика – це річ умовна, її не можна виміряти чи визначити в якийсь інший надійний спосіб. Найшвидше слід покладатися на думку спеціалістів в цій галузі  на думку архітекторів. Оскільки перебудува камениці мала би бути погоджена, то справедливим буде сказати, що поганий смак у цьому випадку стосується не так власника, як архітектора, який дав дозвіл на таку споруду",  прокоментував Ігор Панчишин. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: