fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • "Хрест тверезості не означає просто встановлення пам’ятника, довкола нього будуть проводитися акції", – отець Ярослав Рохман

"Хрест тверезості не означає просто встановлення пам’ятника, довкола нього будуть проводитися акції", – отець Ярослав Рохман

Суспільство 11:05, 28.12, 2016

Встановити хрест тверезості в Івано-Франківську приблизно рік тому запропонував голова руху за тверезе життя Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ отець Ярослав Рохман.

Про це він заявив в інтерв’ю ТРК "Вежа".

"Було запропоновано це зробити поблизу місця, де знаходиться фундамент першої церкви Івано-Франківська. Ми зробили візуалізацію, почали спілкуватися з людьми, котрі за це відповідають. Архітектор порекомендував нам не хрест, а пам’ятник тверезості і проект зробити на конкурсній основі. Далі нам порадили звернутися до відомого в області архітектора Володимира Довбенюка, котрий зробив два проекти, однак ті проекти не були остаточно погоджені. Ми зрозуміли, що цей "механізм погодження" дуже складний, оскільки важко знайти компроміси. Незважаючи на це, у нас була підтримка від міської влади. Тішить те, що наш міський голова підтримав ініціативу встановлення хреста тверезості", – сказав Ярослав Рохман.

КУРС писав, що будівництвом храмів і встановленням хреста тверезості міський голова Руслан Марцінків планує побороти у місті алкоголізм та зменшити кількість самогубств.

За його словами, сьогодні багато людей порушують проблему надмірного вживання алкоголю, але справжньою проблемою є крах тверезості.

"Сам хрест тверезості не є міжнародною чи європейською практикою, це виключно західноукраїнське, ареал – Галичина. Існують дослідження, де йдеться про те, що хрест тверезості був у багатьох місцях, особливо у селах з корчмою, де чоловіки за чаркою проводили весь час. Їхні дружини не витримували цього і на протест вони збиралися та спалювали ту корчму, на місці якої встановлювали хрест. Саме тому хрест – це певний вимір свідомості. Ніколи не постане хрест тверезості там, де панує алкогольна думка, тому він вже показником того, що є люди, які хочуть цієї тверезості. Пригадую вислів Шептицького: "Хрестом ми побідили язичництво, хрестом побідимо і пияцтво".

За його словами, оскільки Івано-Франківськ – місто віруючих людей, то хрест не має бути негативним уособленням, а навпаки – позитивним.

"Це не означає, що місто в одну секунду стане тверезим. Це є апогеєм того, що Івано-Франківськ прагне тверезості. Хрест тверезості не означає просто встановлення пам’ятника, довкола нього будуть проводитися акції. Це поштовх до того, щоб з новою силою іти в школи, університети, говорити з тими людьми, котрі ще не мають своєї позиції щодо алкоголю. Потрібно допомогти встановити життєво необхідні норми і критерії для них як первинну цінність, з якою потрібно йти по життю. Ця цінність – тверезість",  запевняє Ярослав Рохман.
1

2

Ескізи пам’ятнику тверезості. Скульптор – Володимир Довбенюк

Хрест тверезості хочуть встановити в центрі міста на перетині вулиці Страчених та вулиці Вірменської, поруч з пам’ятним знаком церкві Святого Воскресіння в Івано-Франківську.

"Зараз ми відстоюємо територію, наразі це місце, де була перша в Івано-Франківську церква. Це місце має бути недоторканим, має залишитися святинею. Звісно, що ту церкву ніхто не буде відновлювати, бо немає змісту споруджувати ще одну церкву в центральній частині міста, але натомість поставити тут хрест тверезості, який композиційно вписуватиметься сюди, було б доречно. Це показуватиме, що тверезість – осердя нашої позиції", – підсумував отець.
  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: