fbpx

Іванофранківчанка Марія Крестьянська збирається стати першою українкою, яка перепливе Ла-Манш. ФОТО

Стиль життя 16:35, 05.06, 2017

Марія Крестьянська – франківчанка, але вже багато років проживає у Данії. Її дитяче захоплення, яке зародилось ще у Франківську, сьогодні стало сенсом життя. Плавання для Марії більше, аніж просто хобі. З кожним роком спортсменка досягає нових результатів та звершень. Цього ж року франківка запланувала здобути неабияке досягнення, а саме – переплисти Ла-Манш.

"Найскладніша перепона на шляху до мрії – бар’єр в голові", – каже плавчиня та спортсменка Марія Крестьянська. 

Марія стане першою українкою, котра наважилась на такий крок, пише КУРС із посиланням на ТРК "Вежа".

Марія виросла та навчалась в Івано-Франківську. Закінчила спеціальність "Екологія" в ІФНТУНГ. За програмою обміну між університетами потрапила у Канаду, де прожила рік. Після того дівчина повернулася додому, але тут їй не сиділося. Так і потрапила у Данію, де залишилася жити.

"Плавання – це моє життя. Займаюсь з чотирьох років. В цьому віці батьки відвели мене в гурток з плавання. Басейн знаходився в університеті нафти і газу. Я була у підготовчій групі. Був період, у 12 чи 13 років, коли я закинула плавання. Проте згодом знову відновила тренування. Протягом навчання в університеті плавала за університетську збірну, за обласну збірну, а також їздила на змагання, – згадує плавчиня. – В Канаді мені якось не вдалося займатися плаванням, а от коли вже переїхала в Данію – спробувала тріатлон: це плавання, їзда на велосипеді та біг. В той час я також спробувала плавати в морі, у відкритій воді, що мені дуже сподобалось. Це неймовірне відчуття, коли солона вода, свіже повітря, довкола тебе плавають багато рибок… Від цього я отримую задоволення. До того ж, плавання – це здоровий спосіб життя. Я в жодному разі не перенапружуюся, все роблю в міру".

1

Зараз Марія живе у Копенгагені, де добре розвинена інфраструктує і є 6-7 басейнів, які працюють з 6 год. ранку. Там можна плавати без жодних довідок та скільки завгодно, придбавши пропуск.

"Я не ранкова людина, проте зараз, коли потрібно багато тренуватися, я починаю з шостої ранку в басейні. Після роботи, близько 15:00-15:30, йду на тренування у спортзал і знову в басейн. Тобто в останні місяці перед запливом графік тренувань дуже насичений",  каже Марія.

Наразі особистий рекорд з плавання для Марії  три години. Вона каже, що для досягнення заявленої мети потрібно пливти у п'ять разів довше.

"Зараз найважче – це працювати над мотивацією. Пробути у холодній воді такий довгий час – непросто. Тому потрібно постійно в собі знаходити позитивні емоції. Якщо тільки дозволиш негативу залізти в голову, через п’ять хвилин стане холодно і ти вийдеш з води", – пояснює спортсменка. 

"Зараз планую переплести Ла-Манш. Я буду першою франківкою, українкою, котра перепливе Ла-Манш. Я дізналася про це набагато пізніше, відтоді як зареєструвалась. Мені це приємно і хотілося б вже довести, що я можу. Це не основне для мене, мені важливіший процес", – розповідає Марія.

2 

Ла-Манш – протока між островом Великою Британією та материком Євразія (Франція)

Плавчиня каже, що фізично подолати цю дистанцію не складно, а складно переконати мозок:

"Коли спілкуюсь з людьми, котрі вже перепливли Ла-Манш, здебільшого всі говорять, що потрібно налаштовуватись позитивно. Не потрібно казати "якщо" я перепливу Ла-Манш, а потрібно говорити "коли" я перепливу Ла-Манш. Тільки якщо маленький сумнів впустити в голову, тоді ти можеш передумати і повернутися".

Заплив запланований на кінець липня, коли температура води буде 16-17 градусів. Тренуватиметься Марія Крестьянська в Англії, де звикатиме до води та умов. Їй потрібно проплисти близько шести годин кваліфікаційного запливу. Без цього відповідна Британська асоціація не допустить учасника. Дівчина вже пройшла медичне обстеження. У червні їй потрібно буде збільшувати  тривалість плавання до семи годин у воді, а вже у липні – до восьми-дев’яти, це буде останнє тренування перед запливом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: