fbpx

Івано-Франківська облрада програла суд "Опозиційному блоку"

Політика 17:31, 13.08, 2015

Суд визнав протиправним та скасував рішення Івано-Франківської обласної ради про заборону діяльності політичної партії "Опозиційний блок" на Прикарпатті.

Окружний адміністративний суд Івано-Франківська в одне засідання розглянув позов політичної партії "Опозиційний блок" проти Івано-Франківської обласної ради – вислухав заяви сторін по суті справи, дослідив докази, провів судові дебати і виніс рішення.

Основним аргументом позивача, а це обласний осередок "Опозиційного блоку", була сентенція, що обласна рада, виносячи рішення, вийшла за межі своїх повноважень. Оскільки за ЗУ "Про політичні партії" рішення про скасування реєстрації партії може виносити виключно суд.

Крім того, представник позивача відзначив, що рішення обласної ради суперечить Конституції України в частині прав і свобод людини та низці міжнародних норм і законодавчих актів. 

"Це обмеження прав громадян на виявлення свободи політичних поглядів", – заявив адвокат.

Відповідач натомість посилався на закони "Про декомунізацію" та "Про місцеве самоврядування", а також наводив приклади антиукраїнської та сепаратистської діяльності політичних сил, які були заборонені. 

Юрист обласної ради підкреслив, що в такий спосіб, прийнявши рішення про заборону діяльності, – Івано-Франківська обласна рада стала піонером в Україні, щоби не допустити реваншизму КПУ, Партії регіонів, їхніх сателітів і послідовників.

Позиція судді виявилася у запитаннях, які він поставив сторонам.

Зокрема, суддя запитав представника обласної ради: "Чи є на Прикарпатті хоча б одна людина, яка підтримує чи може підтримати "Опозиційний блок?". "Так", – відповів той. "Чи створюєте ви своїм рішенням обмеження права волевиявлення для таких людей?"  поцікавився "ваша честь". "Ні!" – був лаконічним відповідач.

Після короткої перерви суд ухвалив позов "Опозиційного блоку" до облради задовольнити частково. А саме – визнати протиправним і скасувати рішення обласної ради про заборону діяльності політичної партії "Опозиційний блок" на Івано-Франківщині.

"В іншій частині – відмовити",  постановив суд. Це означає, що рішення обласної ради про заборону діяльності в області поширюється на інші партії  Партія регіонів, Комуністична партія України і "Партія розвитку України".

Нагадаємо, що на попередньому засіданні суд дозволив діяльність "Опозиційного блоку" на Прикарпатті на час розгляду позову партії до облради. 

Політична партія "Опозиційний блок" подала позов на рішення Івано-Франківської обласної ради, яким та заборонила діяльність і символіку низки політичних партій в області. Під заборону потрапили "Опозиційний блок", Партія регіонів, Комуністична партія України і "Партія розвитку України". 


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: