fbpx

Уряд не підтримав "стимулюючі" тарифи на електроенергію

Економіка 15:52, 09.08, 2017

Уряд виступив проти ідеї Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), про введення в Україні так званих RAB-тарифів на електроенергію.

Пропонована формула розрахунку не відповідає принципам прозорості, отже, вона може призвести до зайвих витрат громадян на електроенергію, заявив прем’єр Володимир Гройсман під час засідання уряду в середу, 9 серпня, передає прес-служба Кабміну.

Він наголосив, що НКРЕКП – незалежний орган, але позиція уряду "буде голосною".

Гройсман доручив міністру енергетики та вугільної промисловості Ігорю Насалику та віце-прем’єрам Володимиру Кістіону та Степану Кубіву провести аналіз розрахунків, обговорити його з експертним середовищем та озвучити пропозиції.

"Жодним чином це (введення тарифів – ред.) не може вплинути на ціну на електроенергії для громадян. Так званий RAB-тариф, який ввело НКРЕКП, не підтримується і не може бути підтриманий Урядом. Я не підтримую як прем’єр-міністр і знаю думку міністрів. Ми вважаємо, що він (тариф – ред.) необ’єктивний, несправедливий, не відповідає умовам прозорості і може привести до зайвих витрат, – пояснив Гройсман. – Схема, яку вони (НКРЕКП – ред.) запроваджують, працювати не може. Треба приймати прогресивні, а не сумнівні рішення… Ми цього не підтримуємо, і я доручаю провести необхідні консультації".

Окрім того, очільник уряду вважає, що наразі ринкова кон’юнктура дозволяє говорити про зниження ціни на електроенергію.

"Ми маємо можливість об’єктивного та відкритого формування ціни, я зацікавлений в тому, аби ціна знижувалася", – додав Гройсман.  

Стимулюючий тариф або RAB-регулювання (Regulatory Asset Base – регульована база інвестованого капіталу) передбачає зростання прибутку залежно від розмірів інвестування. Як зазначається у ЗМІ, від його запровадження виграють 6 бізнес-груп, котрі є власниками українських обленерго (групи Григоришина, братів Суркісів, Коломойського, Ахметова, Бойка та російська VS Energy).

На початку серпня віце-прем'єр-міністр Павло Розенко запевнив, що наразі уряд не має підстав підвищувати тарифи на житлово-комунальні послуги.

КУРС писав, що "Прикарпаттяобленерго" оприлюднило проект нових двоставкових тарифів

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: