fbpx

Лікуватися у "бандерівців": прикарпатські медики з госпіталем ім. Пирогова працюють у "буферній зоні" АТО

Суспільство 10:42, 23.11, 2016

У складі Першого добровольчого мобільного медичного госпіталю ім. Пирогова допомогу хворим на лінії розмежування в зоні АТО забезпечують лікарі з Івано-Франківщини.

У Станиці Луганській дільничного лікаря заміщує терапевт Галина Черниш з селища Лисець Тисменицького району Івано-Франківської області. Лікар, дільничний терапевт із 36-річним стажем роботи приїхала в Станицю в складі Першого добровольчого медгоспіталю ім. Пирогова.

Спеціалісти в госпіталі працюють подібно до військовиків – за принципом ротації: місяць в зоні війни, місяць удома. В кожній ротації беруть участь до 30 медиків. За останні два роки в такому режимі на Донбасі відпрацювали понад 220 лікарів-добровольців з інших областей України. 

КУРС писав, що у шпиталь потрібні хірурги, анестезіологи, хірургічні операційні сестри, оскільки мобільний госпіталь ім. Пирогова спеціалізується на наданні невідкладної, в тому числі хірургічної, допомоги в зоні війни.

Читайте: Мобільний шпиталь ім. Пирогова шукає на Прикарпатті лікарів-добровольців у зону війни

До лікарки Галини Черниш, яку тут за плечима все ж таки називають "бандерівкою", – черга, переважно це літні люди, які залишилися в зоні АТО. 

З початком війни на Донбасі лікарні та інші медзаклади в зоні АТО покинули більшість кваліфікованих лікарів. Спеціалсти так і не повернулися додому, до своїх пацієнтів. Порожні кабінети в поліклініках "буферної зони" намагаються заповнити приїжджі медики, пише Реаліст. 

Лікар-анестезіолог Володимир Хвалковський понад 32 роки відпрацював у лікарнях Коломиї та Івано-Франківська. Як військовий відслужив на передовій. Після демобілізації продовжив службу у добровольчому мобільному госпіталі ім. Пирогова.

Зараз лікар приїхав на допомогу мешканцям Новоайдару. На Донбасі в складі ротації госпіталю він уже вп'яте. 

"Спочатку було щось таке як "бандери понаїхали", – розповідає він. – Але коли побачили, що ми адекватні, це швидко минуло. Не важливо, якою мовою я говорю, – важливо хворого вилікувати". 

 

22 пироговці були відзначені державними нагородами, 77 – відзнаками Міністерства оборони України, 66 отримали статус учасників бойових дій.

Читайте також: Прикарпатські медики-добровольці отримали нагороди за участь в АТО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: