fbpx

Майже два десятки самовисуванців зареєструвалися в останній день на вибори у 85-му окрузі

Політика 12:31, 14.07, 2016

Самовисуванці, пов’язані з БПП, ведуть доволі активну кампанію на Франківщині і можуть забрати частину голосів у Сергія Насалика - мера Рогатина та брата міністра енергетики.

Майже два десятки самовисуванців подали документи в останній день реєстрації. Всі вони не з Івано-Франківщини. Троє з них – екс-регіонали. Самовисуванці, пов’язані з БПП, ведуть доволі активну кампанію і можуть забрати частину голосів у Сергія Насалика – мера Рогатина та брата екс-нардепа, а нині міністра енергетики Ігоря Насалика. За мандат нардепа з-поміж інших змагаються троє безробітних, бармен, перукар, комірник, водій і репетитор. Можемо припустити, що більшість з висуванців є техкандидатами, інформує ЧЕСНО.

Техкандидати потрібні, щоби підсилити представництво реальних кандидатів у дільничні виборчі комісії. Справа в тому, що члени ДВК формуються шляхом жеребкування між представниками кандидатів. Більша кількість технічних кандидатів суттєво збільшує можливість потрапити до ДВК, яка видає бюлетені і підраховує голоси виборців уночі на дільниці.

Для 85-го округу 37 кандидатів  це досить багато. На попередніх парламентських виборах у 2012 і позачергових у 2014 тут було зареєстровано всього по 8 кандидатів. В останній день реєстрації  21 червня  на окрузі зареєструвались додатково 19 самовисуванців, жоден з яких не пов’язаний з областю. Серед самовисуванців  троє кандидатів пов’язані з "Партією регіонів", ще троє  з міста Богуслава  районного центру на Київщині.

Реєстрація одного кандидата в ЦВК коштує майже 15 тис. грн. Відповідно, коли ставки на виборах високі, то бюджет на техкандидатів доволі суттєвий.

26 із 37 кандидатів подали кандидатури у члени ДВК на жеребкування. Решта 11 кандидатів не буде представлена в дільничних комісіях. Скоріш за все, маніпуляції з технічними кандидатами, на цьому етапі кампанії, пов’язані із підсиленням представництва лідерів передвиборчої гонки на дільничних виборчих комісіях за рахунок представників від технічних кандидатів. До слова  у належний термін не запрацювали 36 із 166 ДВК на 85-му окрузі через велику кількість помилок у поданнях саме технічних кандидатів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: