fbpx

Мораторій на будівництво в центрі Франківська буде короткотривалим

Суспільство 19:40, 01.04, 2016

Міська рада Івано-Франківська планує увести мораторій на будівництво нових будівель у межах історико-архітектурної заповідної території міста.

Як писав КУРС, відповідне рішення ухвалив виконком міської ради, а сьогодні проект рішення винесли на громадське обговорення.

Заборона діятиме і на реконструкцію існуючих будівель і споруд в межах цієї зони.

Начальник відділу культури охоронної спадщини Володимир Ідак повідомив, що заборона будувати в центрі Франківська передбачена регуляторними актами ще з 1998 року.

"Однак інтенсивність будівництва останніх років показала, що в місті відбуваються не зовсім контрольовані процеси і ведеться будівництво, яке руйнує історичну структуру міста, – сказав Ідак.  У зв’язку з цим міською радою було прийнято рішення увести мораторій на нове будівництво у центральній частині міста і мораторій на докорінну розширення розбудову, надбудову існуючих будівель і споруд".

Він наголосив, що дія мораторію короткотривала, зокрема, він діятиме до затвердження генерального плану Івано-Франківська.

Головний архітектор міста Дмитро Нижник сказав, що технічні коригування генплану триватимуть приблизно рік. Мовляв, міська влада хоче зробити у Франківську більше зелених зон.

Власник фортечної галереї "Бастіон" Олег Заріцький нагадав, що реконструкція "Бастіону" триває 10 років. Кожен крок проходив широкі громадські обговорення, а коли дійшов майже до завершення, роботи мають зупинитися у зв’язку з мораторієм.

"У 90-х роках там були проведені проектно-пошукові роботи на будівництво трьох багатоповерхівок і, коли ми вклинилися в цей проект, ми власне врятували цей шматок міста. Ці багатоповерхівки мали вже зайняти частину "Бастіону",  відзначив Заріцький.

Він також зауважив, що мораторій діятиме у вузькому середмісті.

"Але метр за тим середмістям історична частина міста не закінчується. Щоб громада заспокоїлася, їй кинули кістку  значить, тут все буде гаразд, а що буде на сусідній вулиці, це вже нікого  не цікавить",  сказав він.

Натомість розробники рішення порадили Олегу Заріцькому продовжувати проектно-пошукові роботи у рамках реконструкції "Бастіону" і запевнили, що дія мораторію завершиться до їх закінчення.

Нагадаємо, новий проект забудови біля франківського "Бастіону" розробив Віктор Зотов.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: