fbpx

"Ми хочемо охрестити філармонію": організації можуть присвоїти ім'я Іри Маланюк

Культура 14:23, 28.03, 2017

Обласній філармонії хочуть присвоїти ім'я Іри Маланюк, оскільки вона зробила чималий внесок в українську культуру, хоча тут є маловідомою.

Про це під час сьогоднішньої прес-конференції повідомив директор філармонії Василь Тимків

"Це не просто присвоєння імені, ми хочемо охрестити філармонію, щоб вона отримала ім'я тієї людини, яка зробила значний внесок у культуру і показала, що є така держава, як Україна. Вона репрезентувала її на міжнародній арені, вона всюди себе ідентифікувала як українка", – сказав Василь Тимків.

З приводу присвоєння імені Іри Малюнюк обласній філармонії 29 травня о 12 год. в приміщенні Івано-Франківської обласної філармонії відбудеться круглий стіл. Пропозиції (зауваження) учасників громадського обговорення подаються у письмовій чи усній формі, надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи до 12.05.2017 року за адресою: вул. Леся Курбаса, 3, м. Івано-Франківськ, 76018, електронна адреса: filarmonia.12@gmail.com, тел. (034) 705-765, 705-766.

Ініціатива про присвоєння імені прозвучала під час XV зібрання родини Соломії Крушельницької, що відбулося 15 жовтня 2016 року у приміщенні Івано-Франківської обласної філармонії. Її підтримали визначні представники музичної громадськості України, дирекція музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у м. Львові, родичі Соломії Крушельницької та Ірини Маланюк і звернулись з відповідним листом від 27.11.16 р. № 080 до керівництва Івано-Франківської обласної державної адміністрації та обласної ради.

Іра Маланюк (1919-2009) була однією з найвідоміших оперних співачок свого часу. Народилася вона у м. Станиславові (тепер Івано-Франківськ). Впродовж своєї блискучої кар’єри виступала на найпрестижніших оперних сценах і камерних естрадах в Австрії, Аргентині, Бельгії, Великій Британії, Голландії, Іспанії, Італії, Німеччині, Португалії, США, Франції, Швейцарії.

Двічі – в Австрії та Німеччині Іра Маланюк удостоєна високого титулу "Каммерзенгерін". Впродовж багатьох років очолювала списки найвідоміших вагнеристок, які виступали у Байройті. У її репертуарі було понад 80 оперних партій, концертна камерна програма складалась з творів багатьох композиторів, а свої виступи завершувала завжди українськими солоспівами. Будучи громадянкою Австрії, Іра Маланюк часто приїздила на рідну землю, ділилась своїм досвідом.

Іру Маланюк вважають відомою австрійською, швейцарською, німецькою та українською оперною співачкою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: