fbpx

Громада села Делієве підозрює посадовців сільради у крадіжці понад 270 тис. гривень, зібраних на газифікацію села

Суспільство 15:11, 22.09, 2014

У селі Делієве Галицького району громадська організація "Твори добро" зібрала з мешканців на газифікацію села 323 750 гривень, а в декларації про доходи вказала прибуток 85 451 гривню.

На 21 вересня у Делієві запланували загальні збори територіальної громади села, де мали заслухати звіт ревізійної комісії щодо діяльності ГО "Твори добро". Мешканці планували зібратися у сільському клубі.

Перед самими зборами сільський голова Володимир Кліщ телефоном повідомив, що завідуюча сільським клубом і водночас голова організації "Твори добро" Ганна Бода взяла відпустку за власний рахунок, а тому збори не відбудуться. Аргументи про те, що клуб є власністю громади, війта не переконали. Однак селяни провели збори і заслухали звіт на подвір’ї перед сільським будинком культури.

Підвідний газопровід у селі Делієве проклали у грудні 2011 року. Державним коштом проклали трубу до села, а підведення газу до будинків люди зобов’язалися оплатити самі.

Для збору коштів на газифікацію у Делієві 21 жовтня 2011 року була створена ГО "Твори добро", яку у народі назвали "газовим комітетом". Мешканці здавали на газифікацію села по 2,5 тисячі гривень з одного господарства і, відповідно, вимагали звіту за витрачені кошти.

1 червня цього року голова організації Ганна Бода відзвітувала, що зібрала 358 750 гривень, за які газифіковано 128 будинків. Зокрема, 323 750 гривень здали мешканці села та 35 000 гривень перерахувала на газифікацію села компанія "Даноша".

Голова так званого "газового комітету" повідомила, що з цих коштів 271 004 гривні перераховано управлінню по експлуатації газового господарства Галицького району, на геодезію витрачено – 8499 гривень, на земельні роботи – 72 300 гривень, на реєстрацію громадської організації "Твори добро" – 950 гривень та на інші потреби (представницькі витрати на запалення факелу) – 5 997 гривень. Втім, жодних підтверджуючих документів про витрати представники громадської організації громаді надали.

Селяни не затвердили звіт і створили ревізійну комісію щодо перевірки діяльності ГО "Твори добро".

У неділю, 21 вересня, голова ревізійної комісії Марія Підгаєцька повідомила, що при зборі грошей на газову трубу ніякі квитанції не видавалися. Жителі села могли провести газ за рішенням сільської ради після того, як здавали кошти. Ревізійна комісія з’ясувала, що ГО "Твори добро" у декларації про доходи за 2012 рік  вказала прибуток у розмірі 28 858 гривень, у 2013 році – 56 593 гривні.

"Разом за два роки відзвітовано за 85 451 гривню, різниця становить 273 299 гривень. З цього можна зробити висновок, що недарма громада вимагає детальної перевірки з підтвердженням первинними документами, адже побудова такого стратегічного об’єкту, як газопровід, вимагає ліцензованих робіт", – відзначила Марія Підгаєцька.

Втім, голова ГО "Твори добро" Ганна Бода відмовилася надати підтверджуючі документи про витрати і ревізійній комісії. Після цього представники територіальної громади звернулися у міліцію із заявою про вчинення злочину, передбаченого ст. 190 (Шахрайство) ККУ. Мешканцям села довелося тричі звертатися до міліції з проханням видати повідомлення про відкриття кримінального провадження.

Зрештою, люди отримали з міліції відписку, що у фактах, наведених у заяві, відсутні ознаки кримінального правопорушення, та пораду звернутися до суду в порядку цивільного судочинства.

Люди поскаржилися на бездіяльність галицької міліції до суду. Галицький районний суд визнав протиправною бездіяльність начальника слідчого відділення Галицького РВ УМВС Ігоря Камінського і зобов’язав його внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення, передбачене ст. 190 ККУ.

Сьогодні, 22 вересня, представники територіальної громади зустрінуться з новим начальником галицької міліції, сподіваючись на справедливе розслідування діяльності організації "Твори добро".

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: