fbpx

На Прикарпатті за конфлікт інтересів судять переважно сільських депутатів, за "велику рибу" не беруться, – активіст

Суспільство 14:06, 28.03, 2017

Івано-Франківське обласне управління захисту економіки складає протоколи за неповідомлення про наявність конфлікту інтересів на депутатів сільських рад. А ситуація з міським головою Івано-Франківська Русланом Марцінківим, який також отримав протокол за неповідомлення про конфлікт інтересів, є винятком.

Про це під час прес-конференції в Івано-Франківську розповів керівник ГО "Станіславська правозахисна група" Андрій Малетин.
 
Протягом останнього півроку горомадська організація за підтримки ПР ООН займалася моніторингом і попередженням випадків прийняття рішень в конфлікті інтересів органами місцевого самоврядування на Прикарпатті.
 
Малетин зазначив, що в Івано-Франківській обласній та міській радах відсутні механізми врегулювання конфліктів інтересів. У трьох районних радах є врегульований конфлікт інтересів. У деяких це питання відмовляються розглядати, по кілька разів знімають питання з порядку денного.
 
"Приємно здивувала Рожнятівська селищна рада, вона прийняла ціле положення про порядок врегулювання конфлікту інтересів у раді і виконавчих органах. Також Городенківська районна рада скористалася нашою розробкою і включила положення про врегулювання конфлікту інтересів на наступну сесію", – говорить Малетин.
Натомість Долинська районна рада уже двічі знімала з порядку денного сесії питання про врегулювання конфлікту інтересів. Після цього активісти проаналізували рішення, які на останній сесії приймала Долинська райрада, і виявилося, що близько 10 рішень із 40 були проголосовані з конфліктом інтересів.
"Ми не могли пропустити таке зловживання, ми оскаржили їх у НАЗК і управління безпеки економіки. Перш за все вибирали ті рішення, які стосувалися голови районної ради, його заступників, керівника апарату".  

І додає, що у радах є поодинокі випадки, коли депутати перед голосуванням попереджають про конфлікт інтересів.

"Але системно цього не робиться. Якщо проаналізувати рішення рад, то у кожній можна виявити конфлікт інтересів".

Загалом судами Івано-Франківської області протягом 2016 – початку 2017 років розглянуто 52 справи, що стосуються конфлікту інтересів.
 
З них 28 осіб було притягнуто до адміністративної відповідальності за неповідомлення про наявність конфлікту інтересів. 16 притягнуто до відповідальності за рішення в конфлікті інтересів, з них у 9 випадках штраф не стягнуто, у зв'язку зі спливом терміну давності. Три справи були закриті у зв’язку з малозначимістю, 4 за відсутністю складу злочину.
 
За словами Малетина, в основному до відповідальності притягували депутатів сільських рад.
"Правоохоронні органи роблять показник. Наше управління захисту економіки, яке складає протоколи, зосередилося переважно на сільських депутатах. Є випадок з Марцінківим, але це радше виняток, ніж правило",  каже Малетин. 
 
Відповідальність за неповідомлення особою про конфлікт інтересів  штраф від 1700 до 3400 грн. Повторне неповідомлення  штраф від 6800 до 13 800 грн із позбавлення права займати окремі посади.
 
Нагадаємо, 23 березня Івано-Франківський міський суд мав розпочати розгляд справи про адміністративне правопорушення, яке стосується конфлікту інтересів щодо міського голови Руслана Марцінківа. Але мер на суд не з'явився.
 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: