fbpx

«Не робіть українців злочинцями»: «Рух нових сил» вимагає припинити репресії

Політика 13:43, 14.09, 2017

В Івано-Франківську на прес-конференції учасники "Руху нових сил" звернулися до Президента Петра Порошенка та міністра МВС Арсена Авакова з приводу незаконного затримання активістів та масових репресій.

Йдеться про учасників акції зустрічі на польсько-українському кордоні лідера РНС Михайла Саакашвілі.

Впродовж останніх днів правоохоронні органи у варварський спосіб затримали активістів з різних областей, які брали участь в акції, в тому числі двох  з Івано-Франківщини. Активіста Степана Гойсана вже відпустили. Олександр Бурцев досі знаходиться у Львові  його арештували на 60 днів.

У Херсоні військового капелана Ігоря Петренка та журналіста Петра Петіша запросили на упізнання трупа в відділок поліції, а потім силою посадили в машини з двома озброєними поліцейськими та провезли 800 кілометрів без води і їжі до Львова. До Андрія Котиченка з Черкас оперативні працівники прийшли о 3 годині ночі додому і наполягли, щоб він їхав з ними у Львів. Наразі Андрій Котиченко разом з адвокатами подає заяву про викрадення. Медика Майдану та АТО, волонтера Василя Каця слідчі зустріли біля метро в Києві та повезли до Львова, звідти відпустили під заставу 32 тис. грн. Також були випадки затримання і в інших областях.

Про це йшлося на прес-конференції представників РНС-ВОЛЯ за участю народного депутата Юрія Дерев`янка.

"Рух нових сил" вимагає припинити репресії та переслідування учасників мирної акції. Партійці обіцяють усіляко підтримувати тих, хто брав участь у мирній акції в "Краковці" та "Шегині" і тепер відчуває тиск правоохоронців.

"Ми мали розповісти про нашу акцію на кордоні, але, на жаль, вже три дні займаємося тим, що рятуємо наших активістів, яких затримують по всій Україні. У нашій області затримали у понеділок ввечері Олександра Бурцева та Степана Гойсана. Вчора Бурцеву обрали запобіжний захід 60 днів під вартою, а Гойсана відпустили",  розповіла координатор РНС-ВОЛЯ в Івано-Франківській області Тетяна Пришляк.

Тетяна Пришляк також повідомила, що вчора ввечері у будинку Бурцева виламали двері та провели обшук. Які речі вилучили – невідомо. Понятих при обшуку не було. Господарів удома також не було, додала вона.

Степан Гойсан, активіст РНС-ВОЛЯ в Івано-Франківську, розповів, що його затримали під час приватної поїздки на похорон у Тернопільську область.

"Їхали з братом і 5-річним сином. При в'їзді у Тернопіль я почув крізь сон, що за нами їде поліцейський автомобіль, нам дали команду зупинитися. Так сталося, що ми зупинилися на зупинці. Там було багато людей. Нам не дали нікому зателефонувати, записати це все на відео. Звертаюся до очевидців, які це знімали, дайте це відео, ми маємо показати всій Україні ці репресії!"  звернувся активіст.

Чоловік погодився поїхати з поліцейськими, щоби не травмувати сина. З відділку поліції у Тернополі його доправили до Львова. При цьому рідним не повідомили про місце пребування затриманого.  

"Мій брат із сином не знали, куди мене повезли. Вони три години прочекали і тоді зрозуміли, що мене кудись вивезли. Привезли мене у той будинок, де я захищав інтереси Саші з його дружиною. Попросили номер телефону, напевно, вирішили перевірити, чи був я на кордоні. У них нічого не збіглося, і мене відпустили. Вони оформили це як допит свідка. Я викликав свого адвоката, він все перечитав, я нічого не підписав і вони мене відпустили",  описав деталі активіст.

"Ми закликаємо громадське середовище, журналістів зрозуміти, що тут питання стоїть не в політичній, а в юридичній площині, – відзначила Тетяна Пришляк. – І ми зараз боремося проти цього свавілля разом із народним депутатом Юрієм Дерев'янком та лідером РНС Михайлом Саакашвілі".

"Я особисто учасник подій, бачив, що відбувалося, зсередини. Тому можу заявити, що всі ці нинішні дії влади – це злочин,  заявив нардеп Юрій Дерев'янко.  Коли о першій ночі я прибув в управління поліції Львова, переді мною сидів військовий капелан. Поряд з ним журналіст із Херсона. Цих двох людей під надуманими приводами запросили у слідче відділення поліції Херсона. Звідти їх незаконно повезли до Львова  засунули в автомобілі і повезли за 800 км. На вимоги зупинитися і перестати порушувати закон не реагували. Слухайте, в якій крані ми зараз живемо? Зараз у нас на вулиці можуть затримати будь-якого громадянина. У священика  дружина і маленька дитина, у журналіста  хворі родичі, а в них забрали телефони і не давали нічого повідомити рідним. Хочу звернутися до президента Порошенка і міністра Авакова. Зупиніться і не розгойдуйте ситуацію в Україні! Не робіть громадян України злочинцями. Не намагайтеся створити умови, щоб ці люди виглядали злочинцями!"

За словами Юрія Дерев'янка, для "Руху нових сил" зараз настав важкий час.

"Ми не були готові до того, що нам будуть потрібні сотні адвокатів, щоб звільняти заручників. Ми не хотіли до цього готуватися. Нам зараз потрібно припинити це свавілля і безпідставні затримання громадян України. Ще раз наголошую, що усі наші дії були публічні, відкриті і легітимні",  підсумував нардеп.

Нагадаємо, Михайла Саакашвілі позбавили українського громадянства, коли він перебував у США. До України Саакашвілі вирішив повертатися через польсько-український кордон. 10 вересня через пункт пропуску "Шегині" він перетнув кордон. За цим фактом поліція Львова порушила кримінальне провадження.

Багатьох активістів, які зустрічали його на кордоні, затримала поліція. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: