fbpx

Незаконне будівництво загрожує згноїти пам'ятки Франківська

Суспільство 10:44, 19.01, 2015

Незаконне будівництво, що його веде "Станіславська будівельна компанія", загрожує пам'яткам архітектури й археології Івано-Франківська.

Увагу до цього факту привернув архітектор, начальник відділу з охорони культурної спадщини міста Ігор Панчишин. Фото незаконної багатоповерхівки на вул. Мельничука, 14, 16, спорудження якої триває попри кримінальне провадження прокуратури, він виставив у спільноті "Врятувати палац Потоцьких і історико-культурну спадщину Івано-Франківська" на Фейсбук. На фото видно, як багатоповерхова "етажерка" – так обурені франківці охрестили будову,  повністю затуляє двоповерхову пам’ятку архітектури.

"А можна ж було відкрити середину і експонувати пам’ятку, що тепер зігниє в "криниці",  доречно зауважив Ігор Панчишин і показав на одному з фото можливе архітектурне рішення.

В цьому районі на вул. Мельничука у Франківську розташовані одразу три важливі для міста давні камениці, занесені до Державного реєстру як пам’ятки містобудування і архітектури місцевого значення: колишній Будинок повітового староства 1842 року на Мельничука, 14 – номер у реєстрі пам’яток 210-іф.; єврейська гімназія кінця 19 – поч. 20 ст. на Мельничука, 16 – номер 211-іф.; плюс сусідній житловий будинок номер 12 – він визнаний пам’яткою архітектури поч. 20 ст. і занесений до Держреєстру під охоронним номером 1068.

"А крім того, там зафіксований археологами підземний "коридор" 17 століття", – відзначив Ігор Панчишин і унаочнив фото напівзасипаного склепіння.

За словами архітектора, "коридор" можна було би експонувати навіть вже в цій "етажерці".

Можна було би – якщо би будівництво було законним.

Прокуратура міста Івано-Франківська визнала цю новобудову на Мельничука, 14, 16 незаконною і розпочала з цього приводу кримінальне провадження. Провадження порушене за фактом самовільного зайняття земельної ділянки та самовільного будівництва у середмісті Івано-Франківська ТОВ "Станіславська будівельна компанія".

Як встановила перевірка, будівництво проводиться з грубим порушенням містобудівного та земельного законодавства, зокрема без правовстановлюючих документів на користування земельною ділянкою та без одержання містобудівних умов та обмежень для проектування об’єкта будівництва.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: