fbpx

Помер відомий прикарпатський композитор, керівник Гуцульського ансамблю пісні й танцю Михайло Гринишин

Культура 21:15, 06.10, 2016

Автор хіта "Вівці мої, вівці", керівник Гуцульського ансамблю пісні й танцю Івано-Франківської обласної філармонії пішов з життя.

6 жовтня на 95-му році життя пішов у вічність український хоровий диригент, фольклорист, композитор, професор, один із фундаторів Хорового товариства ім. М. Леонтовича, член Координаційної ради Національної Всеукраїнської музичної спілки, музично-громадський діяч, народний артист України, заслужений діяч мистецтв України Михайло Петрович Гринишин.

Все своє життя Михайло Петрович присвятив розвитку і популяризації національного хорового мистецтва та концертно-просвітницькій діяльності, відзначає Міністерство культури України. 

"Михайло Гринишин – знакова постать у народно-хоровій творчості, митець надзвичайно широкого мистецького діапазону. Свого часу він був керівником Гуцульського ансамблю пісні і танцю, ведучим на українському телебаченні програми "Сонячні кларнети", завідувачем кафедри хорового диригування Київського національного університету культури і мистецтв.

Своєю багатогранною науково-мистецькою діяльність Михайло Гринишин зробив значний внесок у скарбницю вітчизняної та світової культури. Він є автором понад 50 науково-творчих праць, досліджень, монографій, великої кількості статей, рецензій.

Світла пам’ять про справжнього патріота і музиканта назавжди залишиться в наших серцях", – висловилюють співчуття рідним, близьким і колегам музиканта в Мінкульті.

Довідково. Михайло Гринишин народився в містечку Обертин на Тлумаччині. Закінчив Станіславське музичне училище. В 1947–1950 p. навчався у Львівській консерваторії, проте був відрахований за "участь в українській буржуазно-націоналістичній молодіжній організації". Відновив навчання в Одеській консерваторії за хрущовської відлиги. По закінченні керував Гуцульським ансамблем пісні і танцю Івано-Франківської обласної філармонії.

За час творчої роботи в ансамблі М. Гринишин створив десятки самобутніх концертних програм з традиційних творів Гуцульщини, творів сучасних українських композиторів та власних творів.

У 1970–2005 роках викладав в Київському інституті культури на кафедрі хорового диригування, тривалий час очолював кафедру.

Серед монографій Михайла Гринишина – "Арканове коло", "Співає Гуцульський ансамбль". 

Автор пісень "Вівці мої, вівці", "Гей, Карпати", "Ой, зелена полонина", "Карпатський гомін", "Полонинко-гордовинко" та інших.

КУРС писав, що прикарпатський композитор Михайло Гринишин написав пісню свого життя під впливом вчительки – Соломії Крушельницької.

 

Фото – з архіву Ігоря Роп'яника. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: