fbpx

Прикарпатців закликають звертати увагу на проблему торгівлі людьми

Суспільство 12:54, 09.10, 2014

В Івано-Франківську презентували серію соціальних роликів, покликаних привернути увагу прикарпатців до проблеми торгівлі людьми. Ролики створили закарпатські журналісти в рамках проекту ЗГЖО "Веста" (Ужгород) "Інформаційна кампанія "Не продавай себе!", який реалізується за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Поняття "рабство" сьогодні має своє втілення – це трудова і/чи сексуальна експлуатація, примус до жебракування як дітей, так і людей похилого віку чи інвалідів, торгівля органами, втягнення людей у злочинну діяльність тощо. Вербувальники вдосконалюють методи, за якими можна продати людину, використати її здоров’я та силу. Такі злочини довести дуже важко. Тому постраждалі від торгівлі людьми, як правило, залишаються зі своїми проблемами наодинці. Часто рідні, сім'я відвертаються від таких людей. На сьогодні в Україні існує 27 організацій, установ, які надають допомогу таким людям. В Івано-Франківську кампанію "Не продавай себе!" підтримує БФ "Карітас".

"В галузі запобігання торгівлі людьми громадські організації дійшли висновку, що на державному чи на місцевому рівні ми самі не можемо лобіювати інтереси постраждалих від торгівлі людьми, окрім одиничних випадків. Тому виникла ідея об’єднатися у всеукраїнську коаліцію громадських організацій, які працюють в галузі протидії торгівлі людьми", – зазначає виконавчий директор БФ "Карітас" Наталя Козакевич.

За її словами, в Івано-Франківську за 2013-2014 роки жертвами торгівлі людьми стало 10 чоловік. П’ятьом офіційно надано статус "постраждалих від торгівлі людьми". Це здебільшого жінки, які постраждали від сексуальної експлуатації. Всі інші – чоловіки, які постраждали від трудової експлуатації в Росії, Монголії та Ірані. Національний механізм взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, було запроваджено лише восени 2012 року. Згідно із цим механізмом, особам, яким надано статус постраждалих від торгівлі людьми, виплачується одноразова матеріальна допомога на рівні прожиткового мінімуму для відповідної категорії осіб. У 2014 році повнолітні постраждалі особи отримували таку допомогу у розмірі близько 1000 грн. Місцеві органи влади мають надавати нефінансову допомогу – медичну, психологічну, освітню, а також притулок. Але щоб отримати допомогу від держави, потрібно звертатись із заявою до правоохоронних органів, що проти них було скоєно злочин. В іншому випадку у наданні статусу потерпілого від торгівлі людьми можуть відмовити.

"Дуже важливо донести до наших громадян, особливо до молоді, що примарні, привабливі обіцянки, які пропонують вербувальники, є міфами. Коли людина опиняється в складі злочину торгівлі людьми, вона потрапляє в зовсім інші реалії. Якби вона про це знала, то, можливо, вона би зробила інший вибір", – каже Наталя Козакевич.  

Будь-який злочин краще попередити, ніж потім мати справу з його наслідками, тому важливою є інформаційно-освітня складова.

У рамках проекту знімальна група спільно з експертами з ЗГЖО "Веста" підготували три соціальні ролики різної тематики (трудова експлуатація, змішана – трудова та сексуальна, дитяче жебрацтво).

 

 

І все ж ці ролики покликані не лише попередити про торгівлю людьми, а й повідомити тим, хто від неї вже постраждав, що вони можуть звернутись до відповідних організацій. Їх представники зможуть лобіювати інтереси постраждалого перед державою і домагатися виконання Конвенції Ради Європи в галузі надання допомоги постраждалим від торгівлі людьми.

Звертатись потрібно за номером 527 – безкоштовно з мобільних телефонів усіх операторів. Фахівці вислухають проблему та нададуть кваліфіковану консультацію.

Організатори показу соціальних роликів в Івано-Франківську зазначають, що в останні роки надзвичайно поширеною є трудова експлуатація, у тому числі й чоловіків. Особливо популярно, коли чоловіки їдуть на заробітки і не отримують зарплати або її насильно забирають. Найчастіше такі випадки трапляються на "заробітках" в Росії. Це вид торгівлі людьми, про який не завжди чоловіки можуть говорити, адже цьому заважає психологічний бар’єр. Проте це злочин, за який винні мають нести відповідне покарання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: