fbpx

Врятувати солодовий цех: Бородайко послав обласних депутатів та активістів до суду

Суспільство 20:17, 14.09, 2016

Депутатська комісія з гуманітарної політики Івано-Франківської обласної ради включилася у процес збереження пам'ятки національного значення – солодового цеху Станіславівської броварні, що у Франківську. І винесла це питання на наступну сесію облради.

Депутат обласної ради Сергій Адамович на засіданні комісії з гуманітарної політики та свободи слова зачитав звернення щодо руйнування пам’ятки архітектури національного значення “солодовий цех Станіславівської броварні” і висловив застереження щодо робіт, які там відбуваються.

“У Франківську є частина пам’ятки національного значення – солодовий цех, який вже не нагадує пам’ятку. Ми дійшли до того, що там почалися якісь роботи. Після того громадська ініціатива порушила питання збереження і реставрації того будинку. У мене є застереження, зважаючи на історію з будинком-пам’яткою на Січових стрільців, 18 – там також було проектне завдання з реставрації, але зробили як хотіли. У Бородайка погана “кредитна історія”. Ми хочемо, щоби була збережена пам’ятка, а не виріс на тому місці черговий будинок”,  сказав Адамович.

Читайте: У Франківську руйнується пам’ятка архітектури – солодовий цех пивзаводу. ВІДЕО

Адамович запропонував погодити на роль громадського інспектора від активістів і депутатів облради та представників комісії відомого франківського архітектора, лауреата багатьох державних премій в галузі архітектури Євгена Романця.

Пропозицію підтримав і Володимир Федорак, начальник управління культури національностей та релігій. 

“Підтримую пропозицію, щоби Романець був уповноваженим від активістів і від обласної ради”.

Громадський діяч Олег Наворенський зазначив, що у 2016 році укладений новий – третій за рахунком від початку 2000-х років  охоронний договір. Договори міняються відповідно до зміни власників пам’ятки. На сьогоднішній день будівля солодового цеху із 13,3 сотих території знаходиться у приватній власності. Власник  будівельна компанія “Галицька”.

На думку Наворенського, за останнє десятиліття вся робота зі збереження пам’ятки зводилася до укладання охоронних договорів.

“У листі від Федорака, датованим травнем 2016 року, зазначено, що власник пам’ятки проводить роботи. Не можна проводити їх без представника з археології, без реставраційного завдання”,  конкретизував Олег Наворенський і додав, що виглядає на те, що пам’ятка завалиться.

Читайте також: Пам’ятку національного значення у Франківську доводять до руйнування. ФОТО

Статус пам’ятки національного значення був закріплений за всім комплексом споруд Станіславівської броварні урядом України в 1976 році. На сьогодішній день те, що від неї залишилося, – солодовий цех,  це єдина в країні настільки давня пам’ятка промислового значення. 

Володимир Федорак повідомив, що управлінню культури ОДА відомо, що в Міністерство культури на погодження власник пам’ятки подав реставраційне завдання із планом проведення ремонтно-реставраційних робіт. Про це повідомляв лист Мінкульту від 5 серпня  на сьогодні ситуація не змінилася.

Адамович додав, що Держархбудінспекція офіційно не відповідає на депутатські запити та запити громадської організації про те, чи є дозволи на роботи на території пам’ятки.

ЧитайтеАктивісти звернулися до Мінкультури та до мера Франківська, щоби вберегти солодовий цех Станіславівської броварні

Учасник громадської ініціативи зі збереження солодового цеху архітектор Ігор Панчишин запропонував припинити роботи, оприлюднити проект консервації та реставрації та щоби перед громадськістю виступив науковий керівник реставраційних робіт. 

“Я не прихильник крові, мені, та й нам усім йдеться про збереження пам’ятки”,  наголосив Панчишин.

Головним завданням зараз є зупинити руйнування памятки, вважає голова депутатської комісії Юрій Черневий.

“Не питання знайти винного, питання зупинити руйнуваня. Якщо немає на це доброї волі власника, нічого не відбудеться. Має бути документ, який зафіксує стан на теперішній час, і план заходів, щоби цей стан не погрішувався”,  повідомив він свою точку зору.

Ігор Панчишин зауважив, що ініціаторм таких кроків має бути передовсім орган охорони культурної спадщини.

“Дозволу на будівельні роботи немає і не може бути. Бо перший етап – погодження Охоронного договору пам’ятки та реставраційного завдання в Мінкультурі. Після цього – проект ремонтно-реставраційних робіт, він вже виготовлений, чекає погодження після реставраційного завдання. Після цього документація має пройти комплексну державну експертизу, оскільки це об’єкт 5-ї категорії складності, і тільки після цього ми зможемо звертатися в Держархбудінспекцію по дозвіл на проведення робіт”,  пояснив стан справ представник власника, юрист Павло Бородайко.

За його словами, в цей час на території біля пам’ятки тривають підготовчі роботи – повідомлення про це було зареєстровано в ДАБІ 6 травня цього року. Складування будматеріалів, будівельної техніки, плануваня території  відповідно до будівельного законодавства ці роботи не потребують договорів, зазначив юрист.

На запитання голови депутатської комісії, чи власник знає про закиди активістів, чи спілкувався з громадськістю, чи пробував налагодити, шукав діалог, його представник відповів: “Не вважали за потрібне виходити на діалог з цими активістами”. 

Павло Бородайко повідомив, що охоронний договір на пам’ятку було укладено з управлінням культури ОДА цього року. Цей договір теж перебуває на погодженні в Мінкульті. “Там є план-графік, які роботи коли мають бути зроблені. Ми поки що виконуємо ці зобов’язання”,  повідомив представник.

На зауваження у невідповідності почерговості оформлення документів (вже розроблений реставраційний проект, тим часом як ще не затверджені охоронний договір і реставраційне завдання) та закиди у руйнуванні археологічного шару пам’ятки Павло Бородайко відреагував доволі різко.

“Якщо вважаєте, що є порушення, якщо ваші права порушені, то звертайтеся до суду. В цій ситуації не потрібний громадський контроль. У нас є система правоохоронних органів, є суд”,  відповів представник власника пам’ятки.

Пропозицію голови депутатської комісії облради прийняти громадського представника на своїй території представник власника відкинув. При цьому наголосив, що всі роботи на пам’ятці  виготовлення документів, проекту тощо – робляться приватним коштом.

На засідання депутатської комісії не з’явилися запрошені представники ДАБІ та спеціаліст з охорони культурної спадщини міста Івано-Франківська. Відтак побачити повну картину подій довкола солодового цеху депутати та активісти не змогли.

Комісія рекомендувала обласній раді розглянути питання збереження солодового цеху на наступній сесії в контексті розгляду змін до обласної Програми охорони пам’яток до 2020 року. Інформацію для депутатів на сесію має підготувати управління культури ОДА.

КУРС писав, що начальник відділу охорони культурної спадщини Івано-Франківської ОДА (підрозділ управління культури) Андрій Давидюк показав, як виглядатимуть фасади Солодового цеху пивоварні – архітектурної пам’ятки національного значення.

Окрім того, депутати проголосували, щоби створити робочу групу при управлінні культури ОДА з депутатів облради, представників депутатської комісії та активістів, яка би контролювала питання реставрації солодового цеху. До неї запросили Євгена Романця.

Також готується депутатське звернення, щоби перевірити законність робіт на пам’ятці, – до поліції, прокуратури, ДАБІ, міськвиконкому Франківська та ОДА.

Комісія підтримала пропозицію представникам управління культури ОДА зі спеціалістом охорони культурної спадщини Франківська зробити фотофіксацію теперішнього стану пам’ятки, щоби попередити подальше руйнування. Очевидно, йдеться про фотофіксацію з-за будівельного паркана, оскільки доступ на територію, як недвозначно висловився представник власника, не передбачається. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: