fbpx

Не ревалоризація, а реставрація, – Андрій Давидюк про Солодовий цех Станіславівської броварні. ДОКУМЕНТ

Культура 15:57, 21.07, 2016

Начальник відділу охорони культурної спадщини Івано-Франківської ОДА Андрій Давидюк показав, як виглядатимуть фасади Солодового цеху пивоварні – архітектурної пам'ятки національного значення.

Андрій Давидюк виклав у соцмережі "Паспорт опорядження фасадів" будівлі Солодового цеху. 

"Власники почитали статті ЗМІ …почули думку громадськості і представили …по крайній мірі фасади… тішить те, що пивоварню відновлюють (реставрують)… а не ревалоризують… я звіряв проект з паспортом пам'ятки… на 98% відповідність… це дуже тішить!"  супроводив він фото документів.  

За словами Давидюка, реставраційне завдання було підписано 19 липня 2016 року, його завізували, окрім нього самого, начальник управління культури ОДА Володимир Федорак та головний архітектор Івано-Франківська Дмитро Нижник.

Підписане головним архітектором міста попереднє реставраційне завдання було датоване 2015 роком, уточнив Андрій Давидюк. У новому документі на вимогу експертизи добавлено візу Міністерства культури України, текст залишений без змін.

"Сьогодні проект, реставраційне завдання та охоронний договір на погодженні у МКУ (Міністерство культури України – ред.)! дзвонив …зауважень майже немає! Щодо проведення "незаконних робіт" в складі "підготовчих робіт"… для цього в місті є архбудконтроль…" – додав головний охоронець пам'яток Івано-Франківщини. 

Нагадаємо, що тижнем раніше ініціативна група франківців – представники ГО "Поступовий гурт франківців", "Моє місто" та Центр громадських ініціатив "Конкордія" – висловила занепокоєння аварійним станом будівлі Солодового цеху пивзаводу і повідомила, що домагатиметься здійснення перевірки Міністерства культури України щодо дотримання власником пам’ятки вимог чинного пам’яткоохоронного законодавства.

1Читайте, будь ласка: Пам’ятку національного значення у Франківську доводять до руйнування. ФОТО 

Активісти вважають, що в цьому випадку органи охорони культурної спадщини області не виконують своїх функцій і мусять понести відповідальність за бездіяльність разом із власником пам’ятки.

КУРС писав, що у зверненнях до Мінкультури та до мера Івано-Франківська ініціативна група наголошувала на необхідності зберегти в автентичному вигляді будівлю Солодового цеху. Тобто виступала проти ревалоризації, як це було зроблено з частиною комплексу пам'ятки  варочним цехом броварні. 

Також активісти пропонували створити нарешті Консультативну раду з охорони культурної спадщини при міському голові, що передбачено чинним пам'яткоохоронним законодавством. 

Власник території з пам'яткою, керівник ТОВ "Будівельна компанія "Галицька" Костянтин Бородайко, повідомив КУРСу, що якраз триває підготовка до реставрації солодового цеху. Мовляв, саме цим, а не спорудженням багатоповерхівки викликана поява будівельного крана поруч із пам'яткою. 

Тим часом на журналістський запит щодо документації на початок робіт та інформації про подальшу долю приміщення в Департаменті архітектури Івано-Франківська повідомили, що містобудівні умови та обмеження видані на реставрацію та пристосування Солодового цеху пивзаводу під заклад виготовлення і споживання пива "Станіславська броварня". Замовником виступає БК "Галицька". 

Читайте також: Історія франківського пивзаводу з 1767 року в етикетках. ФОТО

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: