fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • Стосунки за згодою: обласна рада підтримала зміни до Перспективного плану об’єднання громад на Івано-Франківщині

Стосунки за згодою: обласна рада підтримала зміни до Перспективного плану об’єднання громад на Івано-Франківщині

Політика 20:29, 12.08, 2016

Тільки добровільне об’єднання в ОТГ – виходячи з такого критерію Івано-Франківська обласна рада схвалила змінений план об’єднання громад Прикарпаття.

Голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич нагадав, що Перспективний план об’єднання громад та зміни до нього готує ОДА, обласна рада їх тільки погоджує. Але лише після погодження облради документ подають на затвердження уряду. Відповідно, Кабмін затверджує план і враховує його при складанні бюджету наступного фінансового року.

Перспективний план, який передбачав створення на Прикарпатті 63 ОТГ, був затверджений ще минулого року. Кабмін у 2015-у визнав 53 громади, 10 відправив на доопрацювання, повідомив Руслан Панасюк, експерт з питань децентралізації в області, координатор Регіонального офісу реформ. Доопрацювання вилилося у зміни до перспективного плану, їх розробляла регіональна робоча група, до якої входять представники ОДА, облради та експерти Офісу реформ. В результаті  Переспективний план набрав вигляду 59 ОТГ. 

“Формат загалом змінили 20 ОТГ, 39 об’єднаних територіальних громад не зазнали змін. Ми виходили з того, щоби провести об’єднання і не лишати “білих плям” на території області”, – пояснив Панасюк.

Олександр Сич запропонував обговорювати і виносити на голосування кожну з 20 змін.                                                                                                                     

Під час обговорення з’ясувалося, що основний принцип – добровільність об’єднання  в багатьох випадках є попраним. Робоча група, яка формує план, застосовує до різних громад різні критерії, щоби обґрунтувати створення ОТГ чи утримати вже створені громади від переформатування. Депутати та представники громад, які прибули на сесію, наголошували на тиску та упередженості, наводили приклади порушення процедури об’єднання.

https://www.facebook.com/rsrc.php/v2/y4/r/-PAXP-deijE.gifТак, робоча група відхилила створення Загвіздянської ОТГ, навів приклад депутат Роман Ткач. Бажання об’єднатися висловили підміські села Загвіздя і Підлісся, це понад 6 тисяч мешканців, за словами Ткача, села фінансово спроможні та забезпечені інфраструктурою, землею й робочою силою. Тобто новостворена ОТГ відповідає тим 4 головним критеріям, якими міряють спроможність кожної громади спеціалісти з децентралізації.

“11 найбільш забезпечених сіл передали до Франківськоі громади. Львів’яни пішли шляхом збільшення кількості територіальних громад, які є фінансово забезпечені, і створили ОТГ навіть у вигляді одного села”, – звернувся Ткач до Панасюка і депутатів.

Панасюк наполягав, що при такому об’єднанні, коли “створються великі сільради”, є ризик, що такі ОТГ не затвердить Кабмін. Тому, з тих самих міркувань, “зарізали” також Черніївську ОТГ (об’єднувалися підміські села Братківці, Липівка, Черніів) та Вовчинецьку ОТГ.

“Що важливіше  план чи добровільне рішення громад? Всі підміські села-мільйонники передають поза іхнім бажанням до міста. Якщо ми не будемо зважати на бажання людей і рішення громад, та закладемо бомбу, і тут  під “білим домом”  буде повна площа людей. Пропоную голосувати за Перспективний план тільки в тій частині, де є повна згода громад на об’єднання. Всі решта пропозиції доопрацювати і розглянути на наступній сесії”,  запропонував Роман Ткач.

Голова депутатської комісії облради з децентралізації Василь Мельничук висловив тривогу з приводу педалювання ухвалення зміненого Перспективного плану.

“План затверджений вже рік, а ми не побачили руху запланованих ОТГ до подальшого об’єднання. В області як працювали, так і працюють 3 об’єднані громади. Тому вважаю, треба вносити зміни тільки там, де є повна згода,  висловився Мельничук.  У нас на першому місці плани і територіЇ, а мають бути люди. Треба підтримати прагнення і бажання людей  громад”.

Бажання громади села Старуня Богородчанського району створити Старунську ОТГ озвучив сільський голова Іван Мосюк. “У нас понад 6 тисяч мешканців, з них 1254 дитини. Село має повну інфраструктуру, фінансово спроможне. Не відкидайте з Перспективного плану Старунську ОТГ  вона перспективна”,  захищав рішення громади Мойсюк.

Із зауваженнями до Перспективного плану виступив голова районної ради Рожнятівщини Василь Рибчак. Він повідомив, що мешканці населених пунктів Рожнятівського району, які відійшли до Долинської ОТГ, не погоджуються із таким рішенням – люди скаржаться, що їх ніхто не питав. “Ви протягуєте ОТГ,  сказав голова району Панасюку. – Прошу депутатів не голосувати за це об’єднання, бо в цих громадах навіть не проводили опитування”.

Представник ініціативної групи з Калуського району оприлюднив звернення з приводу створення Голинськоі ОТГ. 300 мешканців села Пійло підписалися проти об’єднання в цю громаду.

Після того, як заслухали представників громад, депутати проголосували за Перспективний план як за основу. Це формально погодило ті 39 перспективних ОТГ, які не змінювалися. За кожну зміну депутати голосували окремо, відтак підтримали тільки 8 із запропонованих 20-.

Сесія погодила:

змінену Галицьку ОТГ, до якої приєдналося село Козина;

Дубовецьку ОТГ;

Городенківську ОТГ;

Голинську ОТГ;

Нижньовербізьку ОТГ та П’ядицьку ОТГ зі змінами;

Космацьку ОТГ, до якої додалася Прокурава;

Матиєвецьку ОТГ;

Галицьку ОТГ з селом Козина, яке відійшло з Ямницької об’єднаної громади.

Також депутати облради прийняли рішення повернутися до питання об’єдання громад на наступній сесії 23 серпня. Підтримали пропозицію депутата Ольги Галабали розглянути ОТГ, які розпочали і пройшли процедуру об’єднання, але не відображені в Перспективному плані. Таких в області 7 нових ОТГ.

Сесія ухвалила застереження до Перспективного плану, яке вніс депутат Василь Скрипничук, учасник депутатської комісії з децентралізації,  вважати перспективний план недійсним у частині, де немає повної згоди громад до об’єднання.

“Ми робимо те, чого ще не робила Україна, ми робимо застереження,  пояснив Скрипничук правову підставу такої пропозиції. – Визнаємо, що можемо помилитися чи нас можуть увести в оману. В такому випадку у тій частині, де немає згоди на об’єднання, рішення облради про схвалення Перспективного плану автоматично стає нікчемним”. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: