fbpx

Театральний фестиваль у Франківську презентує хіти сцени і апелює до людяності. ПРОГРАМА

Культура 16:06, 15.05, 2016

В Івано-Франківську проходить фестиваль сценічних мистецтв під назвою "Сцена людяності".

ІІ Всеукраїнський фестиваль сценічних мистецтв "Час театру" (Time of Theatre), який проходить у Франківську з 14 до 22 травня, презентує найгучніші українські вистави та вирушає у театральні експедиції до… Івана Франка, Василя Стефаника, Івана Миколайчука.

КУРС писав, що учора фестиваль розпочався із театралізованої ходи від міської ратуші до площі біля драмтеатру. 

Якщо рік тому фестиваль розкрив тему "Українського контексту", презентуючи знакові вистави на основі української класики та сучасної драматургії, то цьогорічна його тема – "Сцена людяності". Тобто сцена, яка апелює до серця сучасного глядача, акцентує увагу на милосерді, співчутті та любові у наш надскладний і часто цинічний час, пояснюють ідею фесту на сайті театру.

Отже, у цьогорічній фестивальній афіші – сценічні історії про людяність, співчуття, милосердя, любов. Про бажання підтримати ближнього у фатальні моменти випробувань. Це визначальні мотиви кращих п’єс Еріка-Еммануеля Шмітта, Мартіна МакДонаха, Івана Миколайчука, Павла Ар’є, які презентує Time of Theatre-2016.

1

Це вистави, які здобули надзвичайну популярність в Україні, стали фаворитами глядацьких симпатій. 

Серед таких – відразу дві знакові п’єси від одного з найкращих драматургів сучасності Еріка-Еммануеля Шмітта. Це "Загадкові варіації" (Київський академічний Молодий театр, режисер Андрій Білоус) за участю найпопулярніших українських акторів-зірок. Та відома франківцям драма "Оскар і Рожева Пані". Остання  спільний проект Івано-Франківського театру з митцями різних міст України (Київ, Харків). Лише у 2016-му році ця вистава здобула низку престижних театральних нагород: "Київська Пектораль", "Дзеркало Сцени". Зворушлива історія про хворого хлопчика Оскара і його янгола-охоронця пані Ружу (у цій ролі Ірма Вітовська) нещодавно відзначена і як найкращий благодійний проект останнього часу.

Ще один театральний хіт від класика сучасної світової драматургії  ірландського автора Мартіна МакДонаха. "Каліка з острова Інішмаан" (вистава Рівненського академічного театру, режисер В. Петрів). У нашому третьому сценічному тисячолітті саме МакДонаха вважають неперевершеним королем чорної комедії, майстром парадоксу, автором, який безжалісно розтинає душу і тіло сучасного світу. Вистава Рівненського театру  історія про бідного каліку Біллі, який марить світом великого кіно.

П’єса "Слава Героям" – публіцистичний і ліричний театральний хіт про співчуття, порозуміння та історичне милосердя від одного з найкращих українських драматургів Павла Ар’є. Спільний проект Івано-Франківського театру ім. І. Франка та київських "Золотих воріт" – про дві конфліктні історичні "половинки" тієї цілісності, яка насправді є єдиним світом, бо ж цей світ – Батьківщина. 

75-річчю з дня народження видатного діяча української культури Івана Миколайчука присвячено ще один хіт цьогорічної фестивальної афіші – "Небилиці про Івана". У виставі Львівського Національного театру імені М. Заньковецької (режисер – В. Сікорський, у головній ролі – Ю. Хвостенко) – багатоголосий світ народної філософії, народної мудрості та народного гумору. Світ, який прожив і створив Миколайчук.

Музичний хіт у фестивальній афіші – з Чернівців. Це нещодавня прем’єра театру ім. О. Кобилянської – "Маестро і Кароліна". У цьому проекті  вперше на українській сцені – історія великої пристрасті Ференца Ліста і Кароліни Вітгенштейн. Це кохання народилось в Україні, у маєтку Воронинці. Завдяки своїй коханій геніальний композитор Ліст відкрив для себе чарівний світ українського мелосу, який проникав у його кращі твори (режисер вистави Л. Скрипка).

У фестивальній афіші "Time of Theatre" також незалежні театральні проекти: "Собака" ("Новий театр" з Івано-Франківська, режисер – Тарас Бенюк), "Пісні вітру" (сольний проект Наталії Половинки в рамках львівського художньо-дослідницького центру "Слово і Голос").

Ексклюзив та особливість цьогорічного фестивалю "Time of  Theatre" – театральні експедиції. Мандрівки до джерел та витоків, які народжували та формували українських геніїв: Івана Франка, Василя Стефаника, Івана Миколайчука. Цьогоріч відзначаємо ювілеї кожного з них  160 років з дня народження Франка, 145 років з дня народження Стефаника, 75 років виповнилось би у червні Миколайчуку. Отже, особливі фестивальні локації – власне "театр Автора" – це рідні місця видатних українців.

Перша фестивальна експедиція пройшла у день народження Василя Стефаника – 14 травня – у його рідному селі Русів на Івано-Франківщині. В обійсті видатного українського прозаїка відбулася розмова про "сцену людяності", яка народилась завдяки його малій прозі у кращих виставах Сергія Данченка, Дмитра Богомазова, Олександра Білозуба.

Наступна експедиція – у Нагуєвичі, на малу батьківщину Івана Франка. Тут буде ще одна спроба окреслити масштаб "сцени людяності", яку допоміг створити драматургічний геній Франка у багатьох українських виставах на основі його творів.

Третя театральна експедиція – село Чортория Кіцманського району Чернівецької області, де народився Іван Миколайчук. Видатний актор, режисер, сценарист. Його творчість – також світ людяності, світ патріотизму, щирої любові до рідної землі. Саме крізь цю призму  розмова на батьківщині видатного українця про його роль та місце в українській історії та культурі. У рамках фестивалю – ретроспектива кращих фільмів Івана Миколайчука: "Тіні забутих предків", "Вавілон-ХХ", "Білий птах з чорною ознакою", "Пропала грамота".

Серед фестивальних заходів "Time of Theatre-2016" – творчі зустрічі з українськими критиками, акторами, режисерами, а також майстер-класи та відкриті дискусії.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: