fbpx

Театральний тиждень у Франківську присвятять "Сцені людяності"

Культура 12:58, 11.05, 2016

В Івано-Франківську з 14 по 22 травня відбудеться ІІ Фестиваль сценічних мистецтв "Час театру". Цьогорічною темою фестивалю стала "Сцена людяності".

За словами директора Івано-Франківського обласного музично-драматичного театру ім. Івана Франка Ростислава Держипільського, це новий формат театрального фестивалю, який раніше проводився під назвою "Прем’єри сезону".

"У цей нелегкий час потрібно залишатися людьми і театр має звертати увагу на ті виклики, які кидає час", – зазначив Ростислав Держипільський.

Актор театру та один з організаторів фестивалю Олексій Гнатковський зазначає, що цьогоріч, обираючи тему, зіткнулися із дилемою. У 2016 році відзначаємо 160-річчя з дня народження Івана Франка, 145-річчя Василя Стефаника, 75-річчя Івана Миколайчука, а також у світі проходять дні Шекспіра. Однак, враховуючи реалії, вирішили зупинитись на "Сцені людяності".

"Сцена людяності" передбачає в собі концентрацію всіх контекстів, які зараз дуже гостро постали в Україні. Зараз в державі війна і постало питання людяості на всіх рівнях, і мистецьких у тому числі. На цьому сконцентрована увага всіх митців,  – розповів Олексій Гнатковський. – "Сцена людяності" виникла сама собою і дуже органічно".

Фестиваль розпочнеться із театралізованої ходи від міської ратуші до площі біля драмтеатру, де відбудеься урочистий концерт-відкриття.

У програмі фестивалю дві знакові п’єси Еріка Еммануеля Шмітта "Загадкові варіації" та "Оскар і Рожева Пані". Також глядачі зможуть побачити театральний хіт від класика сучасної світової драматургії – ірландського автора Мартіна МакДонаха "Каліка з острова Інішмаан". Вже прославнена п’єса Павла Ар’є "Слава Героям" також буде представлена глядачам. До 75-річчя Івана Миколайчука Львівський Національний театр імені М. Заньковецької покаже виставу "Небилиці про Івана, знайдені в мальованій скрині з написами". На глядачів очікує музичний хіт від Чернівецького театру ім. О. Кобилянської "Маестро і Кароліна". Незалежні театральні проекти "Собака" та "Пісні вітру" також зможе переглянути франківська публіка.

Цьогоріч на учасників фестивалю також чекають театральні експедиції до населених пунктів, де народилися та зростали "корифеї" української культури. 14 травня буде поїздка до батьківщини Василя Стефаника – села Русова на Франківщині, 18 травня – до села Нагуєвичі на Львівщині, де народився Іван Франко, 21 травня – в село Чортория на Тернопільщині, де народився Іван Миколайчук.

Окрім цього, під час фестивалю у фойє театру діятимуть дві фотовиставки. 14 травня відкриється фотовиставка "Переможці", яка розповідає про бійців АТО, які втратили кінцівки, але зберегли силу духу. 15 травня Руся Асєєва презентує виставку світлин з благодійного арт-проекту "Оскар і Рожева Пані", яка називається "Театр життя".

З понеділка по п’ятницю на камерній сцені театру після вистав буде проходити показ фільмів Івана Миколайчука, визнаних культовими. За словами організаторів, хоч усі вони доступні в інтернеті, сучасна молодь їх ще не бачила, а показ може згуртувати молодше покоління.

Відвідувачів також чекають творчі зустрічі з українськими критиками, акторами, режисерами, а також майстер-класи та відкриті дискусії.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: