fbpx

У Франківську протестували деревообробники та заготівельники з п’яти областей України

Економіка 12:15, 15.09, 2017

Протест організувала Асоціація деревообробних та лісозаготівельних підприємств Західної України. Вимоги протестувальників були комплексними, але головна – не допустити на вітчизняний ринок фірму "Швайкгофер", одного з європейських гігантів у галузі переробки деревини.

Перед Івано-Франківською ОДА зібрався мітинг. Близько сотні учасників проілюстрували свої вимоги транспарантами.

"Ми зібралися, щоби зрозуміти, чим погані наші підприємці, які дають роботу українцям і платять податки в український бюджет, чим вони гірші за іноземців? Конкретно – чим вони гірші за "Швайкгофера". У Франківську зібралися всі представники Асоціації деревообробників західного регіону, щоби закликати владу, передовсім місцеву, не вбивати українського виробника", – виступив голова Львівської асоціації деревообробників.

Львів'яни розповіли, що провели обласний форум заготівельників і деревообробників і подали владі свої вимоги з підтримки місцевих виробників. Звернення саме перебуває на розгляді.

Вони закликали прикарпатських колег також зібрати підприємців і озвучити владі консолідовану позицію.  

"Всі запаси нашої міцності закінчуються, треба вже діяти інакше", – виступив голова Буковинської асоціації. Присутні підтримали його спіч оплесками.

Підприємці з п’яти областей стурбовані тим, що іноземний інвестор може монополізувати місцевий ринок деревини. Так, у Румунії, де працює "Швайкгофер", фірма забирає на переробку 80% лісу, що призвело до закриття десятків малих підприємств.

Від Франківщини на протест об'єдналися 50 підприємців. Їх не влаштовує, що 70 відсотків зрубної деревини вже сьогодні вивозять на переробку за межі області.

"Не треба нам шукати інвесторів. Інвестори – ми всі, в кожному селі області всі маленькі підприємства. Нам треба не допустити монополіста, монстра, який може працювати два перші роки навіть собі в збиток, як це було в інших країнах, куди заходив "Швайкгофер", і таким чином нас всіх знищити. Треба об'єднатися і не допустити "Швайкгофер" до українського лісу", – виступив Богдан Мельник, голова громадської спілки "Івано-Франківське обласне об’єднання лісозаготівельних та лісопереробних підприємств".

Учасники мітингу приймуть спільне звернення до обласної влади, а також до Президента і Прем’єр-міністра, щоби врахували позицію місцевих виробників і дали можливість їм користуватися місцевими ресурсами. 

Як писав КУРС, австрійська компанія "Швайкгофер" планувала збудувати великий лісопильний завод під Коломиєю, але у 2014 році з початком бойових дій на Донбасі інвестор зупинив проект. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: