fbpx

В Івано-Франківську відкрили інсталяцію, присвячену заводу "Промприлад". ФОТО

Культура 12:53, 25.07, 2017

В облмуздрамтеатрі сьогодні відкрилась мистецька інсталяція "SUPERNOVA", створена дуетом Kroliowski Art.

Інсталяція присвячена ревіталізації заводу "Промприлад". Олександр Кроліковський із дружиною Олександрою Кроліковською вивчали архіви "Промприладу" і вирішили створити серію колажів. Розповідаючи про завод, дует використовує "астрономічну" метафорику: етапи історії підприємства означені небесними тілами.

"Ми півроку вивчали архіви "Промприладу". В серії колажів використані архівні матеріали. Зараз ці архіви гинуть, нікому вони не потрібні", – каже Олександр Кроліковський.

На першому колажі зображений розвиток зірок, а також ваги, оскільки "Промприлад" на початку своєї діяльності виготовляв вимірювальні пристрої. В іншій роботі автори порівнюють "Промприлад" радянських часів із зіркою-червоним гігантом.

"Цей період був ембріональним. Те, що вважалось великим виробництвом", – каже автор.

Раніше на заводі працювали тисячі людей, а зараз, за словами Олександра Кроліковського, там всього близько двох сотень працівників.

"Люди кажуть, що це колапс, це кінець, це руйнація",  говорить автор.

На його думку, Україна повинна розвивати промисловість на рівні з іншими європейськими країнами та випускати власну продукцію. 

"В Україні чимало розумних людей, але всі вони зараз їдуть за кордон",  зазначає Олександр Кроліковський.

За його словами, це можна і треба змінювати. Завод "Промприлад" також має майбутнє  є середовище, яке готове взятися за його реорганізацію. 

Сьогодні о 17.00 дует Кроліковських проведе для всіх охочих екскурсію інсталяціями.

Також у рамках проекту будуть представлені відеодослідження Богдана Ославського про роль заводу "Промприлад" в історії міста.

Як писав КУРС, платформа "Тепле місто" ініціювала ревіталізацію "Промприладу". До справи долучилися міжнародні організації. Завод планують перетворити на осередок розвитку культури, економіки та освіти у місті. Тут відкриють школу танців, "Медіа хаб", конференц-хол, урбан-лабораторію тощо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: