fbpx

У Калуші впорядкують згорілий єврейський цвинтар

Суспільство 14:20, 19.03, 2015

В місті Калуші, що на Івано-Франківщині, взялися за прибирання старовинного єврейського цвинтаря. Некрополь неодноразово страждав від пожеж та сміття. Попри те, що сміттєві баки стоять поруч, невідомі розкидають всілякий хлам по всьому кладовищі.

Калуське єврейське кладовище – остання історична пам’ятка міста, але на це ніхто не зважає. По цілому цвинтарі розкидано побиті пляшки, папір, старі речі та різний хлам. Рабин Івано-Франківського регіону Мойше Лейб Колесник зазначає, місцевій єврейській громаді підтримувати порядок складно, оскільки їх залишилось дуже мало, пише КУРС з посиланням на risu.org.ua.

"Сам цвинтар є старовинний та історично важливий. Тут знайшов вічний спочинок праведник Іцхок Лайфер, батько засновника хасидської династії у Надвірнянському районі Івано-Франківщини. Зараз доглядає цвинтар єврейська громада, якої залишилось всього кілька чоловік та й то старі люди. Вони прибирають, а через місяць-півтора ситуація повторюється", – каже Мойше Лейб.

Організатором прибирання став Ігор Кернер, голова єврейської громади Калуша. Каже, що соромно перед людьми, які приїжджають з-за кордону, щоб відвідати цвинтар.

цвинтар__2.jpg

"Ми стараємося робити це перед єврейськими святами і тоді, коли вже стає просто непристойний вигляд кладовища. Колись довкола був акуратний парканчик, а тепер несуть сміття чомусь попри смітник, який там стоїть, і заносять на територію цвинтаря. Люди зібралися і все повикидали, зробили порядок", – розповідає Ігор Кернер.

Прибирання проводиться кілька разів на рік. Проблема в тому, що чисельність єврейської громади низька, а цвинтар дуже великий і не вистачає людей.

"Іноді допомагають з гімназії, ми прибираємо деяку частину, бо цілий цвинтар не в змозі прибрати. Він закиданий сміттям, для цього потрібно сто чоловік, щоб прийшли і те все позбирали", – розказує п. Михайло, учасник прибирання.

Цвинтар горів у ніч з 12 на 13 січня, та пожежники вчасно загасили полум’я, інформує Юлія Головчин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: