fbpx

У Каннах презентують кінострічку "Жива", яку зняли з франківськими акторами в Карпатах

Культура 21:10, 13.05, 2016

14 травня в Каннах, в українському павільйоні, презентують стрічку відомого львівського документаліста Тараса Химича "Жива", у якій знялися актори Івано-Франківського облмуздрамтеатру Ростислав Держипільський та Ольга Комановська.

Він – сотник УПА, якого зрадники передали в руки чекістів. Вона  його дружина. Їх звела і розвела війна. Кожен думав, що інший уже мертвий. Та зустрітися знову судилося на допиті. Головну чоловічу роль виконує народний артист України, франківець Ростислав Держипільський.

Відомий театральний актор та режисер перевтілився у повстанця Луку Довбуша.

Левову частку стрічки знімали на Прикарпатті, у горах. Саме там у 50-х роках сталася ця історія. Сюжет фільму  реальний життєвий шлях жительки Надвірнянського району Анни Попович.

Збереглися документи: її архівна кримінальна справа, її документи НКВД з оперативної розробки, з проведення операцій, – розповідає директор Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів Тюрма на Лонцького у Львові Руслан Забілий. У 91 рік вона розповіла свою історію та дозволила її екранізувати.

Роль Анни – кінодебют франківської театральної актриси Ольги Комановської

"Це для мене честь грати таку особистість. Мені пощастило з нею зустрітися в житті. Насправді, жінка, яка пройшла жахливий шлях, тортури, переслідування",  розповідає виконавиця головної ролі Ольга Комановська.

Анна Попович не здалася й не зневірилася в людях, попри фізичні та душевні каліцтва.

"Жива"  це дещо більше, ніж історико-драматичний фільм,  каже режисер картини Тарас Химич.  Цей проект дає певний момент для оптимізму, що, як і доля цієї жінки, так і України,  вона виживе навіть в наскладніших умовах. Не то що виживе, вона переживе все і залишиться людиною, а країна залишиться країною".

Нагадаємо, КУРС писав про завершення зйомок фільму "Жива", де франківські актори грають головні ролі. ВІДЕО

Стрічку Жива завтра покажуть європейським експертам у Каннах, а українські глядачі зможуть переглянути фільм на великих екранах в середині жовтня, інформують Факти.ICTV.

Нагадаємо, у Каннах стартував 69-ий кінофестиваль.  

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: