fbpx

У серці Карпат розростається стихійне сміттєзвалище. ВІДЕО

Суспільство 15:09, 07.02, 2017

Тонни пластику, скла, харчових відходів та іншого непотребу – стихійні сміттєзвалища стали справжньою екологічною катастрофою для горян, які поруч з незаконною вирубкою лісів та видобутком шутрів нищать карпатську природу.

У смітті потопає село Бережниця Криворівнянської сільради, що на Верховинщині, де через сморід, небезпеку здоров'ю місцеві жителі б'ють на сполох та просять допомоги.

Днями на місце виїхали активісти та депутати від партії "ВОЛЯ" – картина вражає та потребує рішучих кроків від влади та населення.

Жителі розповідають, що сміттєзвалище існує понад 20 років і воно постійно росте. Та цю проблему ніхто не хоче вирішувати. 

"Проблема все більше загострюється, проте її ніхто не вирішує. Ведеться багато розмов , багато хто приїздить сюди", – каже активіст ВОЛІ Марія Готич.

Поряд зі сміттєзвалищем людські помешкання і церква. Влітку тут страшний сморід, дикі тварини сходять з лісу і разом зі сміттям розносять інфекцію та бруд. "Також буває, що сюди звозять фекалії. Тут неможливо дихати! Це глобальна проблема. Але на неї потрібно дивитись з другого боку, потрібно знайти альтернативу, куди звозити це сміття", – додала активіст ВОЛІ.

Місцеві кажуть, що сміття є й буде і його треба кудись звозити, але так, щоб це не несло шкоди населенню.

"Якби згорнули все в одному куті, по-порядку вивозили, а то розкидують сміття, як кому заманеться. А все стікає в річку. Через те, що серед сміття багато харчових відходів, тут водиться багато змій, влітку вони кусають корів. Все сміттєзвалище заполонили ворони, адже тут їм є чим харчуватись, – каже жителька села Бережниця. – Нам тільки говорять, що зроблять щось з цим. Так проходить літо, осінь, вже й зима завершується, а результату надалі немає".

Депутат Косівської районної ради від партії "ВОЛЯ" Петро Іванишин наголосив, що це сміттєзвалище треба зареєструвати на сайті Мінприроди – це дасть поштовх до вирішення проблеми. 

"Це ті люди, які можуть реально вплинути на ситуацію, але, на жаль, вони про це не знають. Наше завдання – донести їм, що існує тут таке стихійне сміттєзвалище. Якщо глибше поглянути на цю проблему, то не тільки отруюються річки і відчувається сморід. Забруднені стічні води звідси течуть у Чорний Черемош, який впадає в Прут, а далі в море. Тому отруюються люди, які живуть за сотні кілометрів вниз за руслом річки. Це можна назвати екологічною катастрофою, тому проблему стихійних сміттєзвалищ потрібно вирішувати спільними зусиллями", – наголосив Іванишин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: