fbpx

Унікальні "ґратки" на Труша: у Франківську вперше реставрували старовинні металеві двері. ФОТО

Культура 20:59, 06.07, 2017

Сьогодні відреставровані двері встановили у будинку на вулиці Труша, 4. Камениця – у кварталі пам'яток в середмісті Івано-Франківська.

Відновленням унікальних металевих дверей з будинку на вулиці Труша, 4 займався відомий у місті коваль, організатор щорічного фестивалю ковальської майстерності в Івано-Франківську, голова ГО "Свято ковалів" Сергій Полуботько.

КУРС писав, що Сергій Полуботько відгукнувся на пропозицію громадської активістки, засновниці ініціативи "Франківськ Який Треба Берегти" Марії Козакевич у соцмережі. 

Будинок на Труша, 4 – пам'ятка архітектури 1930-х років, належить до польського функціоналізму. Це дуже оригінальні і насправді унікальні для міста металеві двері на найкоротшій і найвужчій вуличці міста з розкішним виглядом на ратушу, анонсувала проект Марія Козакевич. 

Сьогодні відреставровані двері повернули на місце – у пам'ятку. 

Фінансували реставрацію частково мешканці будинку, частково свідомі підприємці, які працюють поруч. 

Щоби дозбирати гроші, Марія Козакевич розробила листівки з фотографіями старовинних дверей Франківська. Вартість листівки – 20 грн, їх можна придбати у закладах на вулиці Труша. Зокрема у кав'ярні "Говорить Івано-Франківськ".

Нагадаємо, у Франківську ініціативу Марії Козакевич, яка започаткувала в мережі умовну естафету з фото архітектурних елементів давнього Івано-Франківська із закликом їх зберегти, підтримав КУРС.

В рамках ініціативи спільно з КУРСом у соцмережі відбувався флешмоб. У ньому взяли участь близько 40 відомих франківчан – їхні фото на фоні старовинних дверей розміщувались на сторінці КУРСу у Фейсбук, потрібно було вгадати адресу будинку, переможці конкурсу отримали призи.

До франківської ініціативи можна приєднатися у групі в соцмережі Фейсбук.

Фото – Іван Вовк. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: