fbpx

В Івано-Франківській ОКЛ провели унікальну операцію на серці

Здоров'я 17:25, 17.08, 2017

Нещодавно на базі новоствореного Центру рентгенендоваскулярної діагностики та лікування обласної клінічної лікарні вперше було проведено операцію – реканалізацію хронічної оклюзії проксимального відділу передньої міжшлуночкової гілки лівої коронарної артерії (відновлення кровотоку по судинах серця, уражених атеросклеротичним процесом).

Провів операцію інтервенційний кардіолог Центру Юрій Курилець. До складу операційної бригади також ввійшли анестезіолог Юрій Ткачук та операційна медсестра Галина Дзвонка, інформує прес-служба департаменту охорони здоров'я ОДА.

За словами лікаря-оператора, дана гілка кровопостачає найважливішу третину серцевого м’яза, а саме ті відділи серця, які відповідають за велике коло кровообігу.  Їх закриття супроводжується обширним інфарктом міокарда. У пацієнтки були рятівні перетоки з іншої судини, що уберегло її від інфаркту. Операція була проведена у плановому порядку. Її результатом є відновлення кровообігу судинами серця, у хворих після оперативного втручання відразу зникають явища стенокардії (больовий синдром) та значно знижується ризик виникнення інфаркту міокарда.

"Пацієнтка звернулась у лікарню зі скаргами на періодичну задишку, болі в ділянці серця, встановлено діагноз: "стенокардія напруги та атеросклеротичний кардіосклероз". Оскільки жінка хворіє супутніми захворюваннями нирок, хронічною недугою опорно-рухового апарату, був обмежений руховий режим, саме тому не мала типових скарг із боку серця,  повідомив спеціаліст. – Та все ж у пацієнтки відбувалися зміни, які відповідали недостатності кровопостачання серцевого м’яза, і консультуючим лікарем-кардіологом було запропоновано діагностичну процедуру, що дозволяє оцінити стан судин серця у вигляді коронарографії. Це дало змогу повністю оцінити патологію кровопостачання серця і обрати оптимальний метод лікування".

В оптимальні терміни було проведено відновлення кровотоку по судині серцевого м’яза малоінвазивним методом через прокол артерії на кінцівці, що для пацієнтки було малотравматичне. Після таких операцій невеликий і післяопераційний період, який триває 3-5 днів. Також на базі обласної клінічної лікарні пацієнтка пройшла повний реабілітаційний курс лікування. Після виписки вона повернулася на продовження амбулаторного лікування інших супутніх недуг. 

Унікальність цієї операції полягає в тому, що відновлювати кровопостачання хронічні процесів, звужень достатньо важко. Перш за все враховується досвід оперуючого лікаря та наявність необхідного інструментарію. Серед основних причин звуження судин, що кровопостачають серцевий м’яз, кардіолог Юрій Курилець називає холестеринові відкладення, які накопичуються під внутрішньою стінкою, так звані "атеросклеротичні бляшки", що в подальшому приводить, як уже повідомлялось, до стенокардії та розвитку інфаркту міокарда. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: