fbpx

В Івано-Франківську покажуть унікальні ікони XVII-XIX ст.

Суспільство 10:27, 12.12, 2016

15 грудня в Івано-Франківському краєзнавчому музеї, в залах постійно діючої експозиції сакральної колекції, відкривається нова сторінка реставраційного проекту "Врятуймо скарби разом!" – виставка "Від Миколая до Різдва".

Громаді та гостям міста вперше буде представлено дві унікальні ікони з колекції Івано-Франківського краєзнавчого музею, а саме ікону "Різдва Христового" XVII ст. та "Святого Миколая" XIX ст. 

Твори довший час перебували в музеї у надзвичайно важкому стані і вже давно потребували проведення консерваційних заходів. Власне саме зараз, до свят, маємо можливість побачити результат надзвичайно складної реставрації, яка тривала понад рік у реставраційному відділі музею. На виставці відвідувач зможе побачити та оцінити драму цих творів для розуміння проблематики збереження та реставрації предметів національної культури. 

Реставрація ікони "Різдва Христового" здійснена за підтримки директора Вишгородського історико-культурного заповідника Влади Литовченко.

Ця виставка є відкриттям, оскільки вперше відкривається нова сторінка для дослідження цих творів. Перше дослідження по іконі "Різдва Христового" провела знаний в Україні мистецтвознавець, завідувач відділу давнього іконопису Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького Марія Гелитович. Саме вона описує, що ікона за художньо-образними характеристиками та стилістикою належить до продукції малярів так званого риботицького малярського осередку і датується приблизно 1680-ми роками.

Зараз, після реставрації, ці твори стануть окрасою постійно діючої експозиції "Врятуймо скарби разом!". Завдяки меценатам та праці художників-реставраторів, які глибоко усвідомлюють свою відповідальність перед суспільством, врятовано від руйнації й повернуто до життя сотні безцінних пам’яток історії та культури. Загалом експозиція віддзеркалює високий фаховий рівень реставраторів, здобутки плідної співпраці художників-реставраторів відділу з науковцями Національного науково-дослідного реставраційного Центру України та Національного музею у Львові. 
Виставка, безсумнівно, приверне належну увагу представників наукової та культурної громадськості, сприятиме популяризації професії художника-реставратора, сподіваємося, заохотить спонсорів та меценатів до активного інвестування в реставраційну галузь.

Автор та керівник проекту "Врятуймо скарби разом!" Валерій Твердохліб.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: