fbpx

Подробиці вбивства у надвірнянському ліцеї: підозрюваний був у стані алкогольного сп’яніння

Суспільство 13:05, 11.01, 2016

На спільному засіданні комісії обласної ради з питань захисту прав людини, боротьби з корупцією, законності та правопорядку та комісії з питань гуманітарної політики та свободи слова заслухали правоохоронців та керівництво Прикарпатського військово-спортивного ліцею-інтернату, що у Надвірній, щодо обставин резонансного вбивства учня.

Як повідомляв КУРС, трагедія сталася 29 листопада. Під час сварки один із учнів ліцею у спальному приміщенні вдарив ножем свого однолітка – 14-річний хлопець помер на місці.

Предстваник національної поліції Олександр Бойчук нагадав, що вбивцю, який намагався втекти, затримали за гарячими слідами.

"На цей час допитані всі очевидці, які підтвердили причетність до злочину підозрюваного. Також проведено ряд криміналістичних та судово-медичних експертиз. По завершенні всіх експертиз провадження буде спрямоване до суду. Кухонним ножем, яким був вбитий потерпілий, підозрюваний користувався у побуті і зберігав його у своїй тумбочці",  повідомив правоохоронець.

Він відзначив, що до вбивства хлопці перебували в одному наряді та прибирали. Потерпілий висловив підозрюваному зауваження щодо неналежного прибирання. На отримане зауваження той залишив прибирання, підійшов до потерпілого і в присутності свідків завдав удару потерпілому. За словами Бойчука, під час освідчення у підозрюваного була виявлена легка ступінь алкогольного сп’яніння. Перед прибирання він випив пляшку пива, після чого повечеряв і заступив у наряд. Зараз слідство з’ясовує, де студент взяв алкоголь.

Директор ліцею Микола Мартинюк повідомив, що про агресію підозрюваного у вбивстві раніше не знав.

"Хлопець був трохи замкнутий, вчитися не дуже хотів. Мав зауваження, зокрема за куріння. З ним займався психолог. Ні класний керівник, ні вихователь, ні практичний психолог не повідомляли мені про якусь можливу агресію хлопця",  розповів Мартинюк.

Іван Будзак, заступник голови департаменту освіти облдержадміністрації, запропонував накласти дисциплінарне стягнення на працівників ліцею, відповідальних за трагічний випадок.

"Нам вдалося з’ясувати дивну обставину: жоден із вихователів і ліцеїстів не говорили про неадекватну поведінку ліцеїста. До роботи нашої комісії були залучені психологи, які визначали, чи була дідівщина у ліцеї. Із 106 опитаних ліцеїстів 75% підтвердили, що агресії у ліцеї немає. Опитування проводилось анонімно. На сьогодні ми не можемо пояснити природу цього вчинку. Ми прийняли рішення рекомендувати керівництву ліцею, щоб у майбутньому більш детально вивчалися характеристики учнів, які вступають у ліцей. Ми схильні до думки, що є недопрацювання, вихователів, класних керівників, психологів, які вчасно не виявили спалахи агресії у ліцеїста",  повідомив Будзак.

Комісії облради вирішили рекомендувати департаменту освіти ОДА інформувати про підсумки роботи спеціальної комісії, яка розслідує обставини резонансного вбивства. Аналогічне звернення депутати вирішили адресувати і управлінню Нацполіції. Крім того, облрада має намір розіслати в органи місцевого самоврядування доручення перевірити діяльність закладів, які продають алкогольні напої поблизу навчальних закладів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: