fbpx

"ВОЛЯ": Спрямовуємо всі зусилля, щоби зберегти водність унікальних карпатських рік та їх екологічний стан. ВІДЕО

Суспільство 14:44, 28.01, 2017

Команда "ВОЛІ" провела десятки виїздів на місця видобутку піщано-гравійної суміші, домоглась більше десятка порушених кримінальних справ, і в результаті – скасування Положення про руслоочисні і руслорегулювальні роботи від 2011 року, та вимагає компенсувати громадам завдані збитки.

Днями на форумі людей ВОЛІ Прикарпаття "Один рік в місцевих радах" обговорили один із пріоритетних напрямків роботи депутатів та активістів "ВОЛІ" – боротьбу за збереження карпатських річок та з незаконним видобутком шутрів.

Серед запрошених на Форумі були і прихильники партії, письменники та журналісти. Своїми враженнями про боротьбу з незаконним видобутком шутрів поділився журналіст Євген Гапич – борець з шутровою мафією, який разом з активістами "ВОЛІ" контролював дії комісії облради, що перевіряє місця здійснення руслоочисних і руслорегулювальних робіт.

"В день з місця руслоочисних робіт виїжджає 150-200 машин, проте в документах зазначено лише 10, в результаті на видобутку піщано-гравійної суміші щомісяця заробляють мільйони гривень, – акцентував Гапич. – Коли ми починали цю боротьбу, то думали, що треба боротися з "чорними шутристами", але фактично проблема в самій схемі руслоочисних робіт. Велика перемога в тому, що Положення скасовано і відкрито понад 10 кримінальних проваджень, особливо тішить, що кримінальні провадження відкриті і стосовно працівників управління водних ресурсів".

"Голів сільських рад зробили крайніми в тих незаконних діяннях на річках, хоча вони покриваються на вищих рівнях. Ми маємо лише повністю знищену дорогу та катастрофу на річці. Сподіваюсь, що правоохоронні органи розберуться і винні будуть покарані",  додав сільський голова Ганнусівки Тисменицького району Ігор Лукашевич.

"Волівці" зазначили, що перші перемоги – порушені кримінальні справи, скасування Положення – є лише початком, попереду ще багато роботи для збереження карпатських річок, у якій спільно мають згуртуватись громади, активісти, екологи.

"В нас є ще дуже багато роботи, але я радий, що в нас є коло однодумців, з якими під силу впроваджувати зміни. У нашій боротьбі часто опускались руки, бо не відбувалось все так швидко, як би хотілося. Проблема в тому, що ніхто не відчуває відповідальності за те, як він виконує свою роботу, не відчувають її народні обранці. Так і ми втрачаєм відповідальність за те бережливе ставлення до природних ресурсів. Тому виховуймо в собі почуття відповідальності", – каже координатор Коломийської міської організації партії "ВОЛЯ" Михайло Рогів.

Наприкінці Форуму люди ВОЛІ прийняли резолюцію про подальші кроки у боротьбі з шутровою мафією та запевнили, що домагатимуться запровадження механізму компенсації громадам завданих збитків внаслідок законного і незаконного видобутку піщано-гравійної суміші, боротимуться за збереження карпатських річок, їх русел і водності, вирішення питання очисних споруд, яких в області фактично ніде немає.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: