fbpx

Як на Прикарпатті крали ліс сто років тому

Наша історія 12:13, 01.11, 2016

Схеми незаконної вирубки лісу не змінилися за сотню років.

Як повідомляв Kurier Stanisławowski на початку листопада 1906 року, в лісовому господарстві Прикарпаття несподівано вибухнув гучний скандал. Комісія, яку делегувала управа лісівництва до Надвірнянського повіту, виявила великі розкрадання у державних лісах біля села Зеленої, які вчинили підприємці у змові з тамтешніми лісничими, пише Богдан Скаврон в огляді "Станиславів 110 років тому очима газети Kurier Stanisławowski" на сайті Збруч.

"Наприклад, один підприємливий єврей, який мав дозвіл на вирубку на 5000 моргів лісу, вирубав його на площі аж 15 тисяч моргів. Інший, замість того, щоб витяти так звані «вітроломи», повирубував найкращі дерева", – повідомляла газета.

1Головним фігурантом справи був такий собі лісоторговець М. Л. Шерер. Отримавши дозвіл на вирубку 5 тисяч кубометрів "вітролому", він домовився з тутешніми лісниками і вирубав здоровий ліс, причому – вдвічі більше, ніж йому було погоджено.

Разом з підручним Розенкранцом його відразу арештували (ще один помічник на прізвище Кац був оголошений в розшук). Арештовано було також двох лісничих, Тадеуша Хмельовського та Зигмунда Куршвайна, та трьох працівників лісової охорони:  Малиновського, Габла й Максимчука.

"Про те, що розкрадання були дуже великі, свідчить те, що один з підприємців хотів відкупитися за 80 тисяч корон, щоби його не брали під арешт на час слідства", – зауважив "Kurier Stanisławowski".  

Читайте також: Праліси Карпат: Європа просить зберегти

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: