fbpx

Інвестняня для кар’єру: «Галвапно» отримає держпідтримку на комплекс з випалу вапна

Економіка 19:45, 26.04, 2021

У масштабний інноваційний комплекс з випалу вапна в прикарпатському селі Стриганці інвестують 36 млн євро протягом 3 років. На сьогодні інвестор вже вклав 12 млн євро.

НА ФОТО: "Галвапно", Стриганецький кар'єр

У липні цього року в Єзупільській ОТГ на території Стриганецького кар’єру запрацює одна з чотирьох печей сучасного комплексу з виробництва вапна, перший етап будівництва якого саме завершує група компаній «Галвапно».

Прикарпатська продукція піде в Європу

Великий інвестиційний проєкт реалізовує група компаній «Галвапно», до якої входить виробник вапняку ТОВ «Стриганецький кар’єр» та виробник вапна ТОВ «Галтехнопарк». Невдовзі «Галвапно» стане учасником пілотної програми з підтримки інвестпроєктів та скористається перевагами закону про інвестиційних нянь.

Комплекс з випалу вапна між селами Стриганці та Довге складатиметься з чотирьох печей, дробарно-сортувального комплексу та складів готової продукції.

Кар'р у селі Стриганці Єзупілської ТГ

На території саме закінчується спорудження складів та однієї із печей, яку планують запустити вже у липні цього року. Це перший етап будівництва, по завершенні якого підприємство планує створити 80 робочих місць. Компанія вже вклала приблизно 12 мільйонів євро у будівництво. Загальна вартість інвестиційного проєкту – приблизно 36 мільйонів євро, а повна його реалізація розрахована на три роки.

«Реалізація проєкту з будівництва комплексу з випалу вапна за високими європейськими стандартами дозволить виробляти продукцію найвищої якості для стратегічних галузей економіки, створить нові робочі місця та конкуренцію іноземним постачальникам, виведе Україну у вищу лігу світових виробників широкого асортименту вапна. Ми вперше отримаємо змогу експортувати нашу продукцію до країн Європи та всього  світу, що раніше навіть важко було уявити», – говорить власник ГК «Галвапно» Ілля Марчевський.

Продавати за кордон «Галвапно» планує  40% готової  продукції, в Україні реалізовувати – 60%.

«В Європі зараз наші конкуренти у Словаччині будують три подібні печі. Але я думаю, ми зможемо відвоювати у них частину ринку», – зазначає Марчевський.

Стриганецький карєр запустить одну з 4 печей для випалуваанння вапна в липні 2021 року

Інвестняня приїде в Стриганці

Саме таких інвесторів, як засновники «Галвапна», мав на увазі президент Володимир Зеленський, коли запропонував інвесторам державну турботу у вигляді «інвестиційної няні». Відповідний закон «Про державну підтримку інвестиційних проектів із значними інвестиціями в Україні», відомий як закон про «інвестиційних нянь», прийнятий минулого року.

Значними, відповідно до закону, є проєкти, які передбачають інвестиції від 20 млн євро та не менше як 80 нових робочих місць. Держава зі свого боку обіцяє підтримку інвесторам в обсязі до 30% від обсягу інвестиційного проєкту. Це можуть бути податкові пільги або відшкодування коштів на інфраструктуру, необхідну для реалізації інвестпроєкту.

Для супроводу інвестиційних проєктів створена держана установа «Офіс із залучення та підтримки інвестицій» – UkraineInvest.

Днями власник компанії «Галвапно» Ілля Марчевський та виконавчий директор UkraineInvest Сергій Цівкач підписали меморандум про наміри щодо співпраці.

Підписання меморандуму про інвестняню в Стриганцях

Власне співпраця може розпочатися за кілька місяців, коли будуть прийняті підзаконні акти, необхідні для реалізації закону про «інвестиційних нянь».

Чого чекають від закону потенційні інвестори та що може запропонувати держава, обговорили представники влади та бізнесу за круглим столом 22 квітня на території Стриганецького кар’єру. На захід прибув також голова виконкому Національної ради реформ Міхаел Саакашвілі.

Міхо Саакашвілі у Стригацях пообіцяв привезти Зеленського
Саакашвілі у Стриганцях

Керівник Управління залучення та супроводження UkraineInvest Віталій Чернюк зазначив, що із прийняттям закону про «інвестиційних нянь» до установи надійшло 15 звернень від інвесторів, які планують реалізувати проєкти загальною вартістю понад мільярд доларів США.

«Дуже важливо, щоб у нас були історії успіху – такі приклади, як співпраця з «Галвапном», щоб показувати іншим інвесторам, що в Україні можливо реалізовувати інвестиційні проєкти – це вигідно і створений абсолютно сприятливий інвестиційний клімат», – сказав Чернюк.

Олександр Ярощук і Ілля Марчевський
Голова Івано-Франківської РДА Олександр Ярощук і Ілля Марчевський

Реалізація закону про інвестиційних нянь, впевнений Міхеіл Саакашвілі, дасть змогу інвесторам повернути частину вкладень та спростить бюрократичні процедури

«Українська бюрократія – це натуральний ворог українського бізнесу. Бюрократичний клан вважає, що бізнес існує для того, щоб його рекетувати, щоб він платив ще більше і податків, і хабарів», – каже Саакашвілі.

Він пообіцяв особисто моніторити участь «Галвапна» у програмі з підтримки інвестпроєктів.

«Реальний прецедент втілення закону відбудеться на цьому підприємстві. Треба, щоби це був успішний досвід, щоби інші інвестори це підхопили. Я особисто хочу зайнятися моніторингом, тому що, якщо будуть проблеми, щоб усувати їх на самому початку», – сказав Саакашвілі.

інвестиції в Галвапно складуть 36 млн євро

Він також прогнозує зміну трудового кодексу та пропонує знизити ЄСВ, щоб вивести трудові відносини з тіні.

«Чинний Трудовий кодекс базується на радянському кодексі 1971 року. Його не тільки не покращили, Верховна Рада намагалася останні 30 років його ще погіршити. Ми вже зараз отримали підписи понад 100 депутатів для зміни Трудового кодексу. Йде мова про те, що всі підприємства, де працюють понад 250 працівників, перейдуть на спрощені трудові статути. Це означає, що всі ці відносини будуть базуватися на контракті, а не на цих старих нормах», – каже Саакашвілі.

Народний депутат Ігор Фріс вважає, що інвесторам потрібні не лише економічні гарантії, а й захист на рівні законодавства від рейдерських атак та захоплень.

Нардеп Ігор Фріс і голова Єзупільської ТГ Ігор Лукашевич
Ігор Фріс і Ігор Лукашевич

«Навіть якщо ми няню сюди приведемо і вона буде інвестора водити тут за руку, він не забезпечений від того, що завтра якийсь рейдер візьме і перехопить його частку в товаристві. Тому, крім цих всіх реформ щодо державної підтримки і зменшення податків, питання номер один – це питання правосуддя і захист прав інвесторів через закон про протидію рейдерству, щоби ми якимось чином змінімізували ці проблеми, з якими можуть стикнутися інвестори, коли в них забирають їхнє майно», – сказав Фріс.

І парламентарі вже вносять зміни до законів України, щоби захистити інвесторів від рейдерів.

Порозуміння з громадою

Окрім багатомільйонних інвестицій, які вкладає ГК «Галвапно» у виробництво, будівництво нового комплексу з випалу вапна здійснюється з використанням унікальних технологій та обладнання італійської компанії «Квалікал» (QualiCal International), що відповідає найвищому рівню екологічної безпеки. Печі працюватимуть на природному газі, а завод буде обладнаний сучасними фільтрами, які абсорбують усі викиди.

Інвестори викупили кар’єр у 2017 році. Зараз на території кар’єру працює дробарка, яка подрібнює камінь. Дрібніший камінь продають виробникам мінерального порошку, скла, декоративної цегли. Крупний – постачають на цукрові заводи для виготовлення вапняного молочка, яким вибілюють цукор. А середній, який власне годиться для випалювання, возять у Задністрянськ.

«Там у нас дві печі, які ми за останній час відреставрувати і дали їм нове життя», – розповідає Ілля Марчевський.

Саакашвілі в Стриганцях
Ілля Марчевський і Міхеіл Саакашвілі

Після будівництва комплексу виробництво планують зробити безвідходним. Нове виробництво дозволить виготовляти 1600 тонн вапна на добу.

Зараз «Галвапно» платить приблизно 4 млн грн податків на рік, після запуску печі ця цифра збільшиться до 28 млн, після запуску другої печі – до 50-54 млн грн.

«Коли починали цей об’єкт, було протистояння окремих людей під впливом деяких політиків. Не просто так люди сиділи на дорозі, їм розказували казки. Але ми за пів року подолали цю проблему, і сьогодні ми живемо комфортно з місцевою громадою та беремо участь у соціальному житті», – каже Марчевський.

Galvapno в Стриганцях - круглий стіл
Круглий стіл на Galvapno в Стриганцях

Понад рік тому мешканці сіл Довге та Стриганці заблокували автомобілі, які їхали з місцевого кар’єру, та на кілька тижнів перекрили дорогу. Через конфлікт з із мешканцями інвестор призупинив соціальне партнерство із сільською радою Стриганців і заявив, що готовий зупинити видобуток вапняку у селі.

Та за деякий час протестні настрої спали, а інвестор уклав нову угоду із громадою про соціальне партнерство.

«Тішимося і гордимося, шо до нас зайшов і працює такий інвестор, який робить значний внесок для повноцінного розвитку нашої Єзупільської громади. Також радує те, що йде потужна співпраця з «Галвапном», «Стриганецьким кар’єром», – податки, які платить інвестор, ми вже можемо використовувати на розвиток та благоустрій населених пунктів громади. А після запуску збільшиться і розмір податків, і кількість робочих місць. І ми зможемо нашу маленьку громаду перетворити у маленьку Швейцарію», – каже голова Єзупільської ТГ Ігор Лукашевич.

Інвестняня для кар’єру: «Галвапно» отримає держпідтримку на комплекс з випалу вапна 1

Голова виконкому Національної ради реформ Міхеіл Саакашвілі пообіцяв, що сучасне виробництво у Стриганцях відкриватиме сам Володимир Зеленський.

«Я впевнений, що президент Зеленський обов’язково візьме ініціативу і відкриє завод, коли його запустять остаточно, – запевнив Саакашвілі. – І я в найближчі дні повідомлю йому, що тут будується».

Партнерська публікація

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: