fbpx

METALAB облаштував зону відпочинку на Озері з лебедем

Стиль життя 19:32, 09.11, 2021

Якщо будете у районі Бандери – Сахарова, неодмінно зазирніть на Озеро з лебедем. Це озеро заховалося позаду Інституту мистецтв, між тенісних кортів та ліцеєм №21, і нещодавно довкола нього оновили простір – облаштували пірс-терасу та спуск-рампу до нього. Так у франківців з’явилося ще одне цікаве публічне місце для відпочинку, дозвілля та спільної взаємодії. 

Новий об’єкт біля озера спроєктувала та побудували урбаністична платформа METALAB. За словами кураторки платформи Анни Пашинської, він став результатом проєкту «Продукт для міста» у межах урбаністичного фестивалю «Сеанс Міського Сканування 2021» та за підтримки Українського культурного фонду і British Council Ukraine.

Робота над цим проєктом тривала з липня до листопада, а самому будівництву і відкриттю передували кілька важливих етапів – консультації з партнерами, дослідження об’єктів і матеріалів публічних просторів міста, Design Challenge та проєктування об’єкта. Разом всі ці етапи лише підсилили отриманий результат. 

METALAB облаштував зону відпочинку на Озері з лебедем 1

Менторство британських партнерів і дослідження матеріалів у публічних просторах    

Від самого початку «Продукт для міста» менторила команда Studio Weave – британські партнери METALAB. Вони у форматі онлайн-зустрічей ділилися власним досвідом подібних проєктів, допомагали з проєктуванням та дослідженнями.       

«У нас з ними вже давно виникла продуктивна співпраця. Ми цікаві їм як майданчик для експериментів, а для нас вони є багажем знань, теорій,  інформації та матеріалів – такі собі провідники у наших дослідженнях та проєктуванні», – ділиться Анна Пашинська.  

METALAB облаштував зону відпочинку на Озері з лебедем 2

Studio Weave також допомагали і під час аналізу об’єктів та матеріалів у просторах Івано-Франківська. На цьому етапі команда проаналізувала 20 публічних просторів міста. 

Аналітикиня платформи METALAB Ксенія Семенова говорить, що спершу їхнім завданням було задокументувати всі матеріали, з яких створені об’єкти простору. Для цього група людей виходила у місто і фотофіксувала всі наявні ресурси просторів. Важливо також і те, що для аналізу взяли різні об’єкти міста: прибудинкові території, вулиці, парки, сквери чи простори навколо озера.  

«Ми не брали тільки показові чи найвідоміші об’єкти у місті. Ми охопили простори, які можуть виконувати різні функції в інший час. Десь це дитячий майданчик, десь місце, де люди просто відпочивають, а десь – транзитна зона, якою люди мало користуються», – зазначає Ксенія Семенова.

Design Challenge, каталог матеріалів і кругова економіка

Наступним етапом проєкту став Design Challenge, який  відбувся 25-26 вересня в офісі METALAB. Впродовж двох днів місцеві урбаністи, дизайнери, архітектори  визначили нові підходи до матеріалів і дизайну публічних просторів. Вони дискутували та мізкували, як за допомогою дизайну та зміни матеріалів можна трансформувати місто.

Опрацьовані результати дизайн-сесії та дослідження матеріалів організаторки зібрали у загальний каталог. Він фокусується на аналізі властивостей матеріалів у громадських просторах Івано-Франківська, їхній здатності до скорочення обсягів використання, перероблення та перевикористання, легкості обслуговування і ремонту. Особливу увагу у каталозі приділено тому, наскільки матеріали та об’єкти публічних просторів відповідають принципам кругової економіки. 

«Принципи кругової економіки включають не лише екологічні, а й соціальні  аспекти. Відповідно, створюючи громадські простори із врахуванням принципів циркулярності, ми створюємо місця, які посилюють спільноти, створюють комфортні простори для різних видів активностей та чинять мінімальний вплив на довкілля», –  розповідає про важливість кругової економіки Ксенія Семенова.    

Каталог двома мовами презентували 3 листопада, і зараз його можна глянути на офіційній сторінці METALAB, або за посиланнями: https://issuu.com/metalab.if/docs/_-_ (українська версія),  https://issuu.com/metalab.if/docs/analysis_of_materials_in_ivano-frakivsk_public_spa (англійська версія). 

Оновлення простору навколо Озера з лебедем 

Усі попередні етапи «Продукт для міста» стали основою для практичної частини проєкту – проєктування та самого будівництва об’єкта в одному з просторів міста.

Озеро з лебедем організаторки обрали зовсім не випадково. З цим простором вони працюють ще з 2017 року. Анна Пашинська каже, що команда поступово, маленькими кроками, взаємодіяла з простором. Спершу організовували прибирання території, різні події, визначали потреби мешканців району, встановлювали перші меблеві об’єкти тощо. 

«Зараз перейшли до більшого масштабу – починаємо облаштовувати простір. До нього ми підходимо з обережністю та любов’ю – покращуємо, не турбуючи екосистеми, яка там вже є», – ділиться Анна. 

Про оновлення простору без кардинального втручання у його ландшафт говорить і проєктна менеджерка METALAB Мар’яна Баран. Дівчина зазначає, що вони особливо не змінювали ландшафт та не демонтовувати конструкції, які вже були на озері. А просто адаптували їх та зробили більше комфортними.

Так, бетонну конструкцію пірсу накрили каркасом із бруса та обшили дерев’яними дошками. А щоб зробити пірс доступнішим для мешканців району, також обладнали до нього спуск-рампу. Допомагали майструвати та монтувати конструкцію об’єкта давні друзі METALAB – столярі та резиденти Відкритого цеху «Парасолька».    

За словами організаторок, вся конструкція об’єкта продумана за підходами кругової економіки. 

«Увесь металевий каркас спуску ми виготовили з кутників, які колись були частиною будівлі заводу. Металеві сітки також сприяють легкому обслуговуванню – там не затримуються ні волога, ні бруд. Така конструкція легко ремонтується, а також не шкодить біорізноманіттю простору і зберігає ландшафт простору», – резюмує Мар’яна Баран.                 

METALAB облаштував зону відпочинку на Озері з лебедем 7

У METALAB переконані, що оновлений простір стане центром спільної взаємодії між мешканцями району чи міста. І вже на весну готують новий проєкт, пов’язаний з озелененням навколо Озера з лебедем. 

Проєкт «Продукт для міста» є частиною фестивалю «Сеанс Міського Сканування 2021» і відбувається у партнерстві з британськими партнерами Studio Weave. Його втілюють команди MetaLab, Відкритий цех «Парасолька», Тепле Місто  за підтримки Український культурний фонд та British Council Ukraine

Текст: Любомир Гураль
Фото: Богдан Савлюк

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: