fbpx

Як Anima тестує психічний стан. Пояснює Роман Гавриш

Здоров'я 15:08, 15.03, 2023

Розробники з Івано-Франківська створили проєкт Anima – онлайн-платформу для кожного, хто хоче перевірити своє ментальне здоров’я. В основі технології – eye-tracking та науковий метод – визначення викривлення уваги. Це вирізняє сервіс від решти стандартизованих тестів, даючи змогу більш точно діагностувати психічний стан людини.

Проєкт передусім спрямований допомогти попередити психічні розлади військовим та їхнім родинам, людям, які пережили смерть близьких чи втрату житла внаслідок воєнних дій. Більше про технологічні особливості стартапу розповів співзасновник Anima, керівник маркетингової агенції Aimbulance Роман Гавриш.

Роман Гавриш – фахівець з комунікацій, маркетолог, співзасновник агенції Aimbulance
Роман Гавриш

Технологія eye-tracking: з наукових лабораторій до персональних вебкамер

Технологія заснована на принципі attention bias – викривлення уваги. Увага – це базовий компонент психіки, який передує навіть емоціям. Відтак викривлення уваги багато у чому визначає психічні реакції та поведінкові патерни.

Інноваційність технології полягає в тому, що інструмент здатний з допомогою вебкамери відстежувати рух сітківки ока. Раніше такий професійний eye-tracking був доступний тільки в науковій лабораторії. Крім того, в Anima задіяне машинне навчання як один з підрозділів штучного інтелекту.

На основі перших результатів тестування розробники проєкту вже фіксують певні спотворення уваги у військових у сторону надмірної пильності.

«За відгуками військових психологів, Anima корисна для них у трьох випадках: уточнення діагнозу та плану лікування; визначення агравації (перебільшення психічного стану) та дисимуляції (приховування симптомів хвороб). Це частково розв’язує проблему стандартизованих опитників, результати яких досить легко спотворити», – зазначає Роман Гавриш.

З початку запуску сервіс відвідали уже десятки тисяч українців та тисячі пройшли тест. Вартість проходження одного тесту становить 39 грн, швидка терапія, яка включає 6 тестів, – 140 грн, тривала терапія, що охоплює 12 тестів, – 234 грн. 

Для ветеранів та учасників бойових дій, поліцейських, рятувальників, журналістів, психологів та терапевтів, які працюють з внутрішньо переміщеними людьми, користування сервісом безоплатне. Доступ можна отримати через психолога чи установу, які використовують Anima для таких задач. 

Шлях від ідеї до запуску проєкту

Стартап розробили спільно Aimbulance – агенція з бізнес та маркетингового консалтингу, Beehiveor – центр нейробіологічних досліджень та розробки нейротехнологій, Veteran Hub – організація з психологічної підтримки ветеранів. Ідея створити платформу психологічної підтримки виникла ще 3 роки тому, а початкова вартість технології склала $100 000.

«У 2020-му я захворів на ковід. Це був такий прикрий період, коли здавалося, що ти можеш померти. Тоді з’явилося розуміння, що потрібно зробити щось, що залишиться після тебе. Оскільки ми вже довгий час взаємодіяли з компанією Beehiveor (це наші партнери з нейромаркетингових досліджень), то зрозуміли, що треба створити щось пов’язане з психікою саме з точки зору нейрофізіології та нейробіології», – пригадує Роман.

Команди стартували з досліджень ринку, роботи над брендом, бізнес-дизайнування. Початок повномасштабної війни став поштовхом до того, щоб зосередитись цілком на роботі над проєктом. Оскільки в компаніях призупинились деякі робочі процеси, Anima стала основним фокусом. 

У перші дні війни частина команди Aimbulance релокувалась до Івано-Франківська та продовжила роботу в інноваційному центрі Промприлад.Реновація. Раніше агенція працювала над маркетинг-стратегією та айдентикою для Промприладу. Саме тут відшукали фронтенд-розробника, який зараз воює у складі ЗСУ та навіть під час служби знаходить час попрацювати над проєктом.

Загалом команда проєкту складається з 15 людей, які працюють повний робочий день, і стількох же фрилансерів. Також в робочі процеси долучені психологи, які проводять дослідження, зокрема в Центрі психічного здоров’я та реабілітації «Лісова поляна» МОЗ України та Veteran Hub.

Чому українцям важливо звертати увагу на власне психічне здоров’я?

В умовах постковідної кризи та повномасштабної війни кожен п’ятий українець піддається ризику розвитку психічних розладів. За даними ВООЗ, для України це близько 8.5 млн осіб, з яких понад 3 млн людей потребуватимуть медикаментозного лікування.

«Коли у вас трапляються важкі для психіки життєві ситуації — ми рекомендуємо скористатися нашим сервісом, щоб зрозуміти, наскільки сильно вас “зачепило”, щоб попередити та уникнути розладу психіки», – пояснює Роман Гавриш.

Особливо болісно війна видозмінює психіку учасників бойових дій. Здебільшого у військових діагностують депресію та посттравматичний стресовий розлад. Спектр емоцій, які переживають люди з ПТСР, варіюється від страху та апатичного стану до нервових зривів та підвищеної тривожності. У мирному житті це може не тільки негативно впливати на відносини з близькими, але й спричиняти потенційно небезпечні ситуації. Серед найбільш прикрих наслідків: скоєння самогубств, частка яких може сягати 20% серед загальної кількості втрат ветеранів та військовослужбовців.

Така невтішна статистика має світовий характер. У зв’язку з цим у США, наприклад, військові після перебування в зоні бойових дій в обов’язковому порядку проходять медико-соціальну реабілітацію.

В умовах війни Anima – вкрай необхідний інструмент для попередження психічних розладів. Ефективність інструменту вже зараз відзначають військові психологи, аналізуючи психоемоційний стан особового складу підрозділу. 

У майбутньому Anima зможе допомогати людям зміцнити психічну стійкість

У планах розробників стартапу виходити на закордонні ринки, підключати платформи психологічної підтримки та просувати ідею привнесення біометрії в психологію.

«З точки зору роботи з мозком око – найбільш простий, доступний і точний інструмент з можливих. Цей інструмент дозволить психологам міряти ефективність терапії, а звичайним користувачам – попереджувати психічні розлади.

Надалі ми прагнемо розвивати технологію та покрити основний спектр всіх психічних розладів або відхилень. Завдяки цьому люди зможуть перевірити себе на адекватне функціонування та в разі потреби звернутися по допомогу», – пояснює Роман Гавриш.  

Читайте також:

Наразі розробники працюють над можливостями Anima аналізувати не тільки депресію та тривожність, але й діагностувати ПТСР, емоційне вигорання, розлади харчової поведінки, адиктивні розлади. Крім того, розглядають здатність сервісу давати індивідуалізовані поради кожній людині на основі штучного інтелекту.

Сама ж назва “anima” походить від латинського слова “душа”. У древніх римлян поняття душі було пов’язано з життям, одухотворенням та здатністю діяти. І це чудово передає ідею важливості зв’язку стану психіки та фізичного стану людини. 

За словами співзасновника проєкту Романа Гавриша, думки людини про її психічний стан можуть сильно відрізнятися від її реального психоемоційного стану. У цьому й полягає завдання Anima: допомогти людині гармонізувати фізичне та психологічне здоров’я.

Тетяна Копча, менеджерка з комунікацій Промприлад.Реновація

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: