fbpx

Будівельна афера "з любов’ю"

Суспільство 19:07, 24.11, 2015

Без жодних дозволів на будівництво серед особняків на вулиці Пасічній в Івано-Франківську виросла багатоповерхівка. Як контролюючі, так і правоохоронні органи вже рік закривають очі на незаконну будову. А тим часом "невловний" забудовник успішно продає квадратні метри.

Будівництво у межах вулиць Пасічної – Горбачевського розпочалося у грудні минулого року.

"Сусід взяв в оренду землю. Питаємося: будуватися будете? А він: у мене дві внучки – будуємо особняк. Тут як вирили котлован, ми зрозуміли, що ніякого особняка не буде",  розповідає мешканка вулиці Горбачевського Ірина Дзюбак.

Надалі, за словами Ірини, нахабний сусід радив місцевим мешканцям не втручатися, бо можуть зашкодити самі собі.

За рік забудовник спорудив п’ятиповерхівку з єдиним документом – договором оренди ділянки площею 0,088 га, який укладений з приватним підприємцем Євгеном Ідзьо.

З 2008 року міська рада кілька разів продовжувала цьому підприємцю договір оренди. Останній договір чинний до 2017 року.

Цікаво, що у договорі від 2009 року вказано, що на земельній ділянці розташований об’єкт нерухомого майна незавершене будівництво. А в договорі від 2012 року пише, що на земельній ділянці немає об’єктів нерухомого майна.

1

Не перевіряючи, є там об’єкти чи нема, у серпні 2014 року управління Держархбудконтролю в Івано-Франківській області видає Ідзьо декларацію на початок будівельних робіт чотириповерхового будинку, вірніше – на реконструкцію будівлі під торговий заклад з житловими приміщеннями.

"Тоді приїхали якісь люди, показали декларацію, що роблять реконструкцію торгового закладу з надбудовою жилих приміщень. Нібито тут стояв торговий заклад. Але тут ніколи нічого не було  тут стояла пуста ділянка. Саму декларацію видали без містобудівних умов і обмежень",  розповідає Ірина.

Навіть з декларації видно, що містобудівні умови і обмеження на будівництво відсутні. Про це свідчить і відповідь головного архітектора міста Володимира Гайдара.

2

Однак, виявляється, чиновники у ДАБІ про це дізналися лише зі звернень мешканців і 9 червня цього року скасували декларацію на початок будівельних робіт.

"Декларації як такої і не існує. Попри те, що інспекція скасувала декларацію, збудували п’ять поверхів, зараз накривають будинок, і їм все по барабану",  обурюється адвокат Володимир Бандура.

За його словами, якщо забудовник не виконує припису ДАБІ, керівництво інспекції повинно оскаржити його дії в суді.

"Коли забудовник не виконує приписів, ДАБІ має скласти позовну заяву і подати до суду від імені держави. Мешканці можуть виступати у суді лише третьою стороною. У ДАБІ посилаються на те, що міліція не може доставити Ідзьо для розмови. Хоча представники Архбудконтролю на засіданні виконкому розмовляли з ним і тиснули йому рученьку. Що заважає ДАБІ направити заяву до суду, щоб зупинити будівництво?" – риторично питає Бандура.

Замість того, щоб реально зупинити незаконне будівництво, чиновники ДАБІ відбуваються банальними відписками: то вони на об’єкт не можуть потрапити, то "невідомі особи, які здійснюють будівництво", не надають інформацію про забудовника.

3

4

Крім того, 20 липня у міському відділі УМВС зареєстроване кримінальне провадження щодо самовільного будівництва. Однак і правоохоронці не змогли знайти людей, які без дозвільних документів спорудили багатоповерхівку.

Якщо контролюючі чи правоохоронні органи ніяк не можуть розшукати забудовника, журналістам КУРСу і покупцям житла це вдається без проблем: на новобудові висить величезний банер із телефонами фірми "ТЕНКО", за якими можна придбати квартири.

На сайті підприємства вказано, що будинок на Пасічній, точніше житловий комплекс "Затишний", вже уведений в експлуатацію (!).

5

Покупців заманюють слоганами: "ЖК "Затишний"  квартири, де щастя починається з порогу", «ЖК "Затишний"  збудовано з любов’ю", "Відчуйте новий рівень комфорту та затишку" та ін.

Телефонуємо, щоб дізнатися, скільки ж коштує те "щастя", "збудоване з любов’ю". Працівниця фірми повідомляє, що вартість квадратного метра у новобудові коштує 8900 гривень. До слова, залишилися лише двокімнатні квартири – одно- та трикімнатні вже продані.

Будинок з дня на день має бути зданий в експлуатацію, запевняє жіночка, вже підведені зовнішні мережі, завершують роботи з встановлення внутрішньобудинкових мереж.

У реєстрі юридичних та фізичних осіб-підприємців знаходимо всю інформацію про засновників фірми. Серед чотирьох засновників приватного підприємства "Тенко"  Наталія Колковська, дружина екс-депутата міської ради від "Свободи", засновника будівельної фірми "Скол" Володимира Колковського, який наразі відбуває термін за вимагання хабара в одного із забудовників.

У Єдиному реєстрі судових рішень знаходимо кілька справ за позовами до цього приватного підприємства про стягнення пені за несвоєчасну передачу у власність приміщень. Цікаво, що третьою стороною на стороні відповідача у кількох справах виступає приватне підприємство "Скол". За судовими рішеннями зрозуміло, що раніше "Тенко" і "Скол" були зареєстровані за однією адресою – на Грюндвальдській, 23.

Водночас у міськвиконкомі запевняють, що не існує навіть адреси "Пасічна, 63", за якою продаються квартири.

6

Схоже, що до протестів незадоволених сусідів несанкціонованої забудови невдовзі приєднаються і обмануті покупці квартир. 

А тим часом КУРС готує інформаційні запити до міської влади, Держархбудінспекції, новоствореної поліції та прокуратури щодо незаконної забудови на Пасічній.

Марія ГАВРИЛЮК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: